Na meji z Madžarsko ni več bodeče žice

Slovenija za 20 dni podaljšala nadzor na meji z Madžarsko. Madžarska ministrica: »Postavitev ograje je bila nesporazum.« 

Objavljeno
25. september 2015 07.45
Posodobljeno
25. september 2015 07.45
Peter Žerjavič, Bruselj, J. P., Murska Sobota; Š. P., Pi. K., Ma. F., Mo. H., Delo.si; STA
Peter Žerjavič, Bruselj, J. P., Murska Sobota; Š. P., Pi. K., Ma. F., Mo. H., Delo.si; STA

Murska Sobota, Novo mesto, Bruselj − Policisti na meji s Hrvaško to noč niso obravnavali tujcev, ki bi poskušali prestopiti mejo, in za to ne bi izpolnjevali pogojev. So pa madžarski varnostni organi včeraj na meji s Slovenijo postavili okrog 500 metrov ograje iz bodeče žice tako pri bivšem mejnem prehodu Pince kot v Dolgi vasi, so za STA pojasnili na PU Murska Sobota.

Madžarska vojska je danes na svoji strani meje s Slovenijo nadaljevala postavljanje ograje iz bodeče žice. Postavili so jo ob večini cestnih prehodov čez mejo, tudi ob najmanjših. Okrog poldneva pa smo na bivšem mejnem prehodu v Prosenjakovcih opazili, da so vojaki, ki so že raztovorili kolute bodeče žice in se pripravljali na postavljanje ograje tudi tu, vse skupaj spet naložili na tovornjake in se odpeljali. Od njihovih poveljujočih nam ni uspelo izvedeti, zakaj, edina beseda je bila »problem«. Tudi od madžarskih novinarskih kolegov, ki sta bila na mejnem prehodu, nam ni uspelo izvedeti, ali so si Madžari premislili glede postavljanja ograj na meji s Slovenijo.

Podobno se zdaj dogaja tudi na nekdanjem mejnem prehodu Kobilje, kjer so vojaki še dopoldne postavljali ograjo, zdaj pa so neporabljene kolute bodeče žice naložili na tovornjake in se odpeljali.

Hitro so jo odstranili

Madžari so popoldne z meje zelo hitro odstranili bodečo žico, nazadnje v okolici mejnega prehoda Dolga vas. Kot so potrdili na Policijski upravi Murska Sobota, so zadnjo žico s tega prehoda odpeljali ob 17.30.

Tega, kar se je danes dogajalo na slovensko-madžarski meji, ni razumel nihče, ne državni organi na čelu s policijo ne prebivalci ob meji. Mnogi so se spraševali, zakaj so žičnato ograjo sploh namestili, saj so prepričani, da begunci iz Slovenije na Madžarsko ne bi šli, prav tako jim ni bilo jasno, zakaj so si Madžari v enem dnevu premislili in bodečo žico odstranili.

Med prebivalci je celo zaokrožilo, da imajo Madžari očitno vaje v postavljanju in odstranjevanju bodeče žice, čeprav se jim to ni zdelo niti malo smešno. Med mnogimi je namreč še vedno živ spomin na žico na tako imenovani železni zavesi, ki so jo odstranili leta 1989.

»Pozdravljamo to razumno dejanje,« je madžarski gradbeni preobrat pokomentiral župan najbolj prizadete obmejne občine Lendava Anton Balažek. »Nad postavljanjem ograje smo bili vsi presenečeni, obhajali so nas čudni občutki. Ljudje so dejanje sicer razumeli kot del obvladovanja begunske krize, a občutek je bil vendarle neprijeten.«

Slovenijo postavitev žice zelo presenetila

Postavitev bodeče žice na meji z Madžarsko je Slovenijo zelo presenetila, njeno umikanje, o katerem so bili obveščeni, pa je dober signal in dobro sporočilo, meni Boštjan Šefic z notranjega ministrstva. Napovedal je, da se bosta v kratkem sešla notranja ministra obeh držav, Slovenija pa bo še danes odločila o podaljšanju nadzora na madžarski meji.

Po besedah državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Šefica se je na postavljanje ograje na meji znotraj schengenskega prostora notranje ministrstvo ustrezno odzvalo, med drugim so bili v stiku tudi z zunanjim ministrstvom in diplomacijo. Glede na izjavo madžarskega notranjega ministra Sandorja Pinterja je prišlo do neke nesinhroniziranosti, je pojasnil Šefic in dodal, da so že obveščeni, da se žica umika. »To je dober signal in dobro sporočilo,« je dodal Šefic.

»Prava ograja bi kršila schengen«

»Schengenski zakonik besede ograja ne omenja,« so opozorili viri pri EU. Glede tega, ali je postavljanje žice na meji med dvema schengenskima državama v skladu s pravili, se v evropski komisiji še niso hoteli podrobneje opredeliti.

Kljub temu opozarjajo, da je postavljanje ograje znotraj schengna nekaj drugega kot na zunanji meji območja, kar Madžarska počne na meji s Srbijo ali Hrvaško.

Schengenski mejni zakonik dopušča časovno omejeno uvedbo mejnega nadzora oseb v primeru resne grožnje javnemu redu ali notranji varnosti. Traja lahko 30 dni, pod posebnimi pogoji se lahko podaljša.

Kaj točno je Madžarska naredila na meji s Slovenijo, v Bruslju opoldne uradno še niso vedeli in so ugotavljali dejstva. Komisar za migracije Dimitris Avramopulos se je pogovarjal z obema vladama. Slovenija je sicer že uvedla desetdnevni nadzor oseb na meji z Madžarsko.

Viri pri EU opozarjajo, da bi bilo popolno zaprtje meje v nasprotju s schengnom. Tudi postavljanje »prave ograje« naj bi bilo obravnavano tako. Schengenska ureditev dopušča prehajanje meje na vsaki točki, tudi na tako imenovani zeleni meji.

Po poročanju madžarskih kolegov je madžarski premier Viktor Orbán izjavil, da na meji s Slovenijo ne bodo postavili prave ograje, marveč le mobilne ovire, kakršne postavlja tudi Slovaška.

Ograja je začasna

Kot je v četrtek zvečer v neuradnem telefonskem pogovoru slovenskemu ministru Karlu Erjavcu zagotovil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, je postavitev žice začasen ukrep, ograja pa provizorična. Postavili so jo preventivno, ker se bojijo novega močnega migrantskega vala, pravi Erjavec, ki danes pričakuje uradno informacijo Madžarske.

Danes pa je zunanji minister Karl Erjavec v Kopru povedal, da je veleposlanica iz Budimpešte Ksenija Škrilec po pogovoru z madžarsko notranjo ministrico izvedela, da je pri postavljanju žičnate ograje prišlo do nesporazuma in bodo to kmalu začeli odstranjevati. Erjavec je takšno reakcijo Madžarske utemeljil kot dobro sodelovanje med Slovenijo in Madžarsko.

Policisti na območju PU Novo mesto so za STA povedali, da to noč niso obravnavali tujcev, ki bi na zeleni meji ali na mejnih prehodih s Hrvaško hoteli prestopiti mejo, a za to ne izpolnjujejo pogojev.

Železniški promet s sosednjo Hrvaško je po podatkih Slovenskih železnic še naprej oviran. Posebnosti pa so tudi za potovanja v smeri Münchna.

Slovenija in Avstrija podaljšujeta nadzor nad mejami

Avstrijsko notranje ministrstvo namerava nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko, ki ga je zaradi begunske krize uvedla pred dobrim tednom dni, v soboto podaljšati za še 20 dni, na spletni strani piše avstrijski dnevnik Der Standard. Po tem podaljšanju bo lahko Avstrija nadzor na meji podaljšala le še enkrat za dodatnih 30 dni, saj nadzor ne sme trajati več kot skupno dva meseca, še piše avstrijski časnik.

Danes so z notranjega ministrstva sporočili, da bo tudi Slovenija za 20 dni podaljšala nadzor na meji z Madžarsko. Slovenija je nadzor sprva uvedla za deset dni, ta ukrep pa bi brez podaljšanja potekel v nedeljo. Da bi lahko prišlo do podaljšanja, je že popoldne na novinarski konferenci napovedal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. »Menimo, da je ta ukrep prispeval k temu, da na tem območju nismo imeli nobenih težav, tudi promet je bil ne glede na ta poostren nadzor tekoč,« je pojasnil Šefic.

Schengenska pravila začasni nadzor v primeru kriznih razmer dopuščajo kot izjemno možnost. Evropska komisija je ob prvi uvedbi nadzora ocenila, da so trenutne razmere v Avstriji takšne, da ta ukrep upravičujejo.

Avstrija nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko od 17. septembra izvaja na mejnih prehodih na Gradiščanskem, kjer v državo vstopa največ beguncev. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA je tako samo danes od polnoči na mejnem prehodu Nickelsdorf na meji z Madžarsko v državo vstopilo 4500 beguncev, v prihodnjih urah jih pričakujejo še več tisoč. Avstrija mejni nadzor izvaja tudi na avstrijskem Štajerskem in avstrijskem Koroškem.

Na meji s Slovenijo je Avstrija nadzor uvedla na mejnih prehodih Šentilj, Trate, Gederovci in Gornja Radgona, na avstrijskem Koroškem pa avstrijski organi nadzor izvajajo nad karavanškim in ljubeljskim predorom. Na mejnih prehodih Šentilj in Gederovci policiji pri nadzoru meje pomaga vojska.