Magistrska naloga Markeževe je plagiat

Novica je poslance zadela kot slaba prvoaprilska šala. Senat fakultete bo jutri začel razpravo o odvzemu naziva.

Objavljeno
01. april 2015 10.52
Posodobljeno
01. april 2015 10.52
Sonja Merljak, šolstvo; S. H., notranja politika; M. Č., Pi. K.,  Delo.si, STA
Sonja Merljak, šolstvo; S. H., notranja politika; M. Č., Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Magistrska naloga novoimenovane ministrice za izobraževanje Klavdije Markež je plagiat, poroča spletna Demokracija. Domnevno jo je prepisala iz diplomskega dela Jerneja Ladinika, nekdanjega študenta ekonomske fakultete, navajala iste vire in literaturo, pri tem pa njegove naloge ni navedla niti med literaturo niti med viri.

V uredništvu Demokracije so namreč pridobili magistrsko delo Klavdije Markež, ki je leta 2005 magistrirala na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije v Kranju z delom Vpliv strukturnih skladov Evropske unije na razvitost regije spodnje Podravje.

Zaključek tega magistrskega dela pa je v celoti dobesedno prepisala iz diplomskega dela nekdanjega študenta, ki je septembra 2002 diplomiral na ekonomski fakulteti v Ljubljani, naslov njegove naloge je bil Vključevanje Slovenije v strukturno politiko Evropske unije, poroča Demokracija.

Poleg tega so novinarji Demokracije v magistrski nalogi našli tudi cele strani, ki so v celoti prepisane iz diplomskega dela. Markeževa pa diplomskega dela med svojimi viri ni navedla, še piše tednik na svoji spletni strani.

Markeževa za odziv ni dosegljiva, na ministrstvu pa odziv še pripravljajo.

Cerar se bo odločil danes ali jutri

Po naših informacijah je Klavdija Markež že nekaj ur na zagovoru v kabinet predsednika vlade Mira Cerarja. V SMC je, v primeru da fakulteta potrdi plagiatorstvo, ne želijo imeti v poslanski skupini. Kot je poudarila namestnica vodje poslanske skupine SMC Lilijana Kozlovič za ministrico veljajo enaka merila kot za ostale. »Potem se težko srečuješ s takimi sodelavci« je dejala.

Židana je po sestanku s Cerarjem glede zaostrenih razmer v koaliciji dejal, da mu je Cerar povedal, da bo odločitev glede Markeževe sprejel danes ali jutri. Židan ocenjuje, da je »število kadrovskih težav te vlade zelo veliko.«

Cerar je sestanek z Markeževo za nekaj časa prekinil, da se je sestal s koalicijskim parnerjem Židanom.

 

Ministrica sama prosila za pregled naloge

Dekan fakultete za državne in evropske študije izr. prof. dr. Matej Avbelj je povedal, da so nalogo na zaprosilo ministrice Klavdije Markež pregledali z antiplagiatorskim programom Eforus in ugotovili 37-odstotno ujemanje z diplomsko nalogo, ki sicer ni bila nevedena v virih magistrske naloge. Ali gre potemtakem za plagiat, pa do odločitve senata oziroma posebne komisije ni želel trditi.

»Kot dekan fakultete ne želim soditi, za kaj kdo zaprosi za kakšno storitev. Vse, kar lahko rečem, je, da mora avtorstvo odgovornost vedno nositi avtor. Z motivi, zakaj je zaprosila za pregled, se na fakulteti nismo ukvarjali.«

Za izsledke pregleda je izvedel včeraj in takoj sprožil postopek na senatu, ki se bo na to temo sestal jutri. Senat mora zdaj ugotoviti, ali so izpolnjeni pogoji za uvedbo postopka za odvzem znanstvenega naziva. Če bo uveden, mora imenovati tričlansko komisijo, ki ima potem trideset dni časa, da nalogo natančno vsebinsko pregleda. »Torej ne samo matematično, kot to stori računalniški program.« Ko komisija poda sklep, se znova sestane senat, ki sprejme sklep.

»Kot fakulteta ne smemo ničesar prejudicirati. Če se ugotovi, da gre za tako kršitev, ki se šteje kot plagiat, to pomeni, da se tuje avtorsko delo prikazuje kot svoje, kar bo znano, ko bo postopek končan, bo senat sprejel sklep, da se odvzame naziv.«

Kaj pa meni sam? Pravi, da je na podlagi tega, kar je pokazal tehnični pregled, nemudoma predlagal uvedbo postopka, vsebinsko pa se ne sme opredeljevati, ker bi to prejudiciralo postopek, obenem pa mora spoštovati pravice stranke v postopku.

»Ko me je vodja knjižnice seznanila s temi ugotovitvami, sem presodil, da so izpolnjene okoliščine iz 150. člena fakultetnega pravilnika in predlagal senatu, da se uvede postopek, s katerim se lahko na koncu odvzame magistrski naziv, če se ugovoti hujša krišitev pravil akademske integritete oziroma to, čemur mediji pravite  plagiatorstvo,« pravi Avbelj.

Da je tehnični pregled zahtevala kandidatka sama, kot pravi Avbelj, ni nič neobičajnega. »To storitev ponujamo vsakomur, ki zanjo zaprosi in nam posreduje besedilo, ki ga želi pregledat.«

Leta 2005, ko je bila naloga obranjena, mentor in tričlanska komisija po njegovih besedah nista mogla vedeti, da obstaja diplomska naloga, iz katere je kandidatka črpala, saj so takrat živeli še v »papirnati« dobi.

Fakulteta šele od prvega januarja 2014 uporablja antiplagiatorski program, pred tem so ga namreč imeli le v testni uporabi.

»Kot dekan sem med drugim ugotovil, da na Slovenskem ni zavedanja o pravilih citiranja in spoštovanja avtorskih pravic, zato sem uvedel metodološke seminarje na dodiplomski in podiplomski ravni.«

Antiplagiatorski programi so po njegovih besedah cenovno dostopni in predvsem učinkoviti šele v zadnjem času, kajti kupiti jih mora dovolj inštitucij, ki potem nalagajo svoje naloge v skupno bazo podatkov.

Na navedbe Demokracije, da je fakulteta prepovedala dostop do naloge, odgovarja: »Ničesar ne želimo prikrivati. Tudi če bi hoteli, je naloga dostopna tudi v NUK.«

Zaprosilo za medknjižnično izposojo magistrske naloge Klavdije Markež je sicer prišlo iz črnomeljske knjižnice in ko je včeraj izvedel za ugotovitve programa, je zahteval izvod nazaj, ker ga na fakulteti potrebujejo, da bodo lahko izvedli ustrezno postopke. Zdaj se naloga, ki je bila v Črnomelj poslana, ko izsledki še niso bili znani, torej iz Črnomlja vrača na Brdo pri Kranju.

Židan: Upam, da gre za prvoaprilsko šalo

Poslanec SDS Žan Mahnič je dejal, da, če bo komisija ugotovila, da je njena magistrska naloga plagiat, ne vidi druge možnosti, kot odstop. Odstop v primeru, da bo plagiatorstvo potrjeno, pričakujejo tudi v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). Tako kot mnogi drugi, so današnjo novico sprva razumeli kot prvoaprilsko šalo, so zapisali v sporočilu za javnost. »Ta novica nas je v Združeni levici zadela kot neslana prvoaprilska šala,« je dejal tudi poslanec ZL Miha Kordiš. Spomnil je, da so že na predstavitvi ministrice izpostavili, da je »popolnoma nekompetentna za opravljanje te funkcije in da namerava zgolj izvajati škodljive politike te vlade na področju izobraževanja«.

»Upam, da je to prvoaprilska šala. Pričakujem, da bodo jasno povedali, ali je to prvoaprilska šala ali ni, ker težko verjamem, da bi bila takšna huda nerodnost na strani SMC in predsednika vlade možna. Tako da še vedno upam, da je to prvoaprilska šala,« je dejal predsednik SD Dejan Židan.

Dvom o nalogi so poslanci SDS izrazili že na zaslišanju

Že med zaslišanjem pred matičnim odborom sta poslanki SDS Jelka Godec in Anja Bah Žibert ministrico spraševali o njeni magistrski nalogi. »In me dejansko zanima, zakaj je takšna skrivnost vaša magistrska naloga,« jo je vprašala Anja Bah Žibert, potem ko ni odgovorila na vprašanje Jelke Godec.

»Moja magistrska naloga ni nobena skrivnost. Mislim, da je v COBISU objavljena. Ni? Tega pa ne vem, prepričana sem bila, da jo je fakulteta objavila. Gre za Fakulteto za državne in evropske študije. Nobena skrivnost ni, tudi če gre za vprašanje plagiatorstva in podobnega. Bom pa preverila, zakaj pravzaprav ni objavljena.«

Poslanka Anja Bah Žibert ji je potem še povedala, da je ne zanima, ali je naloga v Cobissu ali ni, ampak zakaj se je ne da videti, saj so jo mediji o tem spraševali, Klavdija Markež pa je odgovorila, da so medijem na določena vprašanja odgovorili, na preostala pa so s službo za stike z javnostmi dogovorili, da bodo nanje odgovorili po zaslišanju.

Plagiat diplomskega in magistrskega dela

Zbrali smo tudi nekatere dosedanje odmevnejše primere plagiatov in sumov, da so bile naloge plagiati.

Francu Kanglerju, bivšemu mariborskemu županu in poslancu SLS, je Doba, Fakulteta za uporabne poslovne in družbene študije Maribor, pred dvema letoma odvzela strokovni naziv diplomirani ekonomist, ker njegova zaključna naloga v pomembnem delu ni bila rezultat njegovega samostojnega strokovnega dela.

Kar 54 odstotkov njegove diplomske naloge se je domnevno ujemalo z drugimi deli. Kangler je sprožil upravni spor, sodišče je njegovo tožbo zavrglo in zato se je z zahtevo po reviziji postopka obrnil na vrhovno sodišče.

Podobno se je zgodilo Borutu Ambrožiču, nekdanjemu poslancu PS. Mariborska pravna fakulteta mu je odvzela naziv magister znanosti, saj je bila njegova magistrska naloga plagiat. Dobra petina naloge je bila prepisana. Plagiatorstvo je potrdilo tudi upravno sodišče.

Plagiatorstva pri magistrski nalogi so leta 2013 osumili tudi takratno predsednico vlade Alenko Bratušek, a je Fakulteta za družbene vede po opravljenem pregledu presodila, da je vire zgolj napačno citirala in da je naloga v veliki meri plod njenega dela.

Istega leta so poslanca SDS Danijela Krivica osumili plagiatorstva pri diplomski nalogi. Velik del naloge je bil domnevno podoben nalogi drugega študenta. Ljubljanska fakulteta za elektrotehniko je zadevo preučila in sklenila, da ni razlogov za odvzem znanstvenega naziva.

Politiki pa niso imeli težav zgolj s plagiatorstvom. Nekdanji poslanec Desusa Ivan Simčič je ponaredil spričevalo hrvaške gostinske šole, nekdanja poslanka SDS Alenka Koren Gomboc pa spričevalo srednje trgovske šole v Mariboru. Branka Mariniča, prav tako poslanca SDS, je sodišče obtožilo goljufanja pri izpitu iz nemščine. Na izpit je namreč poslal nekoga drugega.

Lani se je tudi razvedelo, da se je Jure Leben, državni sekretar na okoljskem ministrstvu iz kvote SMC, predstavljal z napačnim nazivom »magister znanosti«. S položaja je nemudoma odstopil.