Magna ogroža gozd in gozd ogroža Magno

Peticija: Krajani Rogoze nasprotujejo načrtom, da bi zaradi lakirnice posekali do 55 hektarjev gozda.

Objavljeno
27. april 2017 19.31
Možne lokacije za novo tovarno Magna Steyr v neposredni bližini mariborskega letališča, 21.9.2016, Maribor [magna steyr, mariborsko letališče]
Peter Rak
Peter Rak
Hoče - Slivnica – »Predviden posek dela gozda ni nobena novost, ta element pri gradnji obrata Magna je bil javno predstavljen že decembra lani,« je včeraj peticijo Rešimo Rogoški gozd označil župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak. Po njegovem mnenju ne bo prišlo do poseka 55 hektarjev, a tudi če bi, je to le dobra petina celotnega gozda.

Čeprav se je zdelo, da je z dogovorom o odkupu in menjavi zemljišč projekt že v zaključni fazi, se je znova zapletlo. Iniciativa Rešimo Rogoški gozd je na spletni strani objavila peticijo, v kateri zbirajo podpise zoper načrtovani poseg, doslej pa jo je podpisalo že okoli petsto ljudi. Predstavnik iniciative Simon Žlahtič je za Delo povedal, da njihov namen ni preprečiti gospodarske naložbe, ki je pomembna za kraj in regijo, temveč zgolj doseči, da se izbere drugačna lokacijska rešitev.

Gozd je naravna protivetrna zaščita, filtrator zraka in pomembno ekoobmočje in habitat različnih živali, zato se zdita Žlahtiču njegov posek in ureditev kmetijskih površin povsem nesprejemljiva. Poleg tega ves gozd ni v državni, temveč deloma tudi v zasebni lasti, predvidena cena za odkup v višini petdeset centov za kvadratni meter pa je smešno nizka. V iniciativi zavračajo tudi navedbe občine, da je bil prostorski načrt že javno predstavljen, saj je šlo zgolj za obvestilo na občinski razglasni deski, tega pa je videlo zelo malo ljudi.

Uradno so povabili le Zvezo kmečkih žena, gasilce, zavod PIP, Umanotero in Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj, ki s problematiko nimajo neposredne zveze, na krajane pa so pozabili. Res je ob gradnji Magninega obrata v prvi fazi predviden le posek 8,6 hektarja gozda, vendar glede na sprejeto odločitev ni nobene garancije, da v naslednjih letih ne bo nadaljnjih posekov. In tudi Rogoški del gozda ne obsega tristo hektarjev, kot navaja župan, temveč le slabo polovico te površine, saj so na občini Hoče - Slivnica k tej številki prišteli tudi gozd, ki leži v sosednjih občinah.

Svetniki gozd prekvalificirali brez razprave

Žlahtič je napovedal, da bo zdaj njihov naslednji korak ustanovitev formalne iniciative, poskušajo pa pritegniti tudi strokovnjake, predvsem pravnike, ki bi jim pomagali rešiti pravnoformalne težave. Podporo so jim že napovedale nekatere okoljevarstvene skupine, predvsem tiste iz okoliških krajev, v začetku maja pa načrtujejo sklic zbora krajanov. Če jim občina oziroma krajevna skupnost, ki imata edini pravico takšen zbor sklicati, ne bosta pomagali, pa bodo organizirali neformalno zborovanje, na katerem bo lahko vsak predstavil svoje stališče. To je še zlasti pomembno zato, ker tudi občinski svetniki niso imeli niti časa niti znanja, da bi podrobno analizirali prostorski načrt po parcelah, dovolj zgovoren je že podatek, da je bil sklep o prekvalifikaciji gozda v kmetijsko zemljišče skoraj brez razprave sprejet v pičlih dvajsetih minutah.

Župan Marko Soršak se s tovrstnimi aktivnostmi ne strinja. Prepričan je, da so bili doslej vsi postopki korektno izvedeni, obseg poseka pa skoraj zagotovo ne bo znašal petinpetdeset hektarjev. Podiranje dreves in dovažanje rodovitne zemlje z območja, kjer bo stala lakirnica, je zelo zapleten in tudi drag, verjetno tudi učinki ne bodo optimalni. Zato pričakuje, da bo v prihodnjih letih država sprejela nov, drugačen prostorski načrt, tako da bo posek enega pasu gozda prišel v poštev le v prvi in morda drugi fazi gradnje obrata Magne.

Zaplet bo skušal rešiti tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je prihod v občino Hoče - Slivnica napovedal za 11. maja. Kot je prepričan Simon Žlahtič, bo poskušal uporabiti vsa sredstva, da prepriča krajane, sam pa pričakuje tudi obisk ministra za kmetijstvo Dejana Židana, saj bi se moral ta veliko bolj aktivno in odločno vključiti v reševanje te problematike.