Majcenovič ni vedel, kako do plač, Konstruktor gre v stečaj

Sodnica je od Majcenoviča pričakovala nekaj zdrave kmečke pameti.

Objavljeno
07. november 2011 12.20
Posodobljeno
07. november 2011 12.20
T. L./STA
T. L./STA

MARIBOR – Sodnica mariborskega okrožnega sodišča Lilijana Rebernik je narok v zvezi z ugovorom zoper vodenje prisilne poravnave, ki ga je podal prisilni upravitelj Matjaž Polenčič, zaključila po manj kot eni uri. Ker direktor družbe Samo Majcenovič ni pojasnil, kako in kdaj bo delavcem izplačal pet zaostalih plač, se je odločila za stečaj.

Brez plačila in brez dela

Medtem ko je Polenčič, ki bo vodil tudi stečajni postopek, tokrat znova pojasnil, da je njegov glavni razlog za zahtevo stečaja prav neizplačilo plač okoli 250 zaposlenim, ki že nekaj mesecev stavkajo, pa tudi sicer so brez dela, je Rebernikova tudi pred množico zbranih delavcev v sodni dvorani od prvega moža Konstruktorja Sama Majcenoviča želela slišati zgolj odgovor na to, kdaj in kako namerava poplačati zaposlene.

Ta se je skušal izgovoriti na počasnost sodišča, ki da še ni odločilo o večmilijonskih terjatvah mariborskega gradbinca, kar naj bi bil pogoj tako za izplačilo plač kot za zagon dela. Sodnica nad kazanjem prsta v sodišče ni bila najzadovoljnejša, Majcenoviča pa je spomnila, da so postopki sodnega odločanja o izvršbah pač dolgotrajni, zato delavci ne morejo čakati še leto dni, da bodo prišli do svojega denarja.

Sodnica je od Majcenoviča pričakovala nekaj zdrave kmečke pameti

Majcenoviču je zato jasno dala vedeti, da se bo odločila za stečaj, od njega pa pričakovala nekaj »zdrave kmečke pameti«, da temu ne bo nasprotoval in bo tako omogočil vsaj to, da delavci čim prej pridejo do svojih pravic. Sprva je prvi mož Konstruktorja temu nasprotoval, ko pa je sodnica vseeno razglasila stečaj, se je vendarle odločil, da odločitvi ne bo ugovarjal in bo ta lahko takoj postala pravnomočna.

Polenčič je bil z odločitvijo sodišča zadovoljen, saj je sam dvakrat nasprotoval prisilni poravnavi, ker se v podjetju brez plač pač ne more delati. Ni ga presenetila niti hitra odločitev sodnice, saj gre po njegovem pri vsej stvari tudi za problem socialne narave.