Majski premik pri gradnji predora Markovec

Hitra cesta Koper–Izola. Dars le objavil razpis. Cesta in predor najprej do začetka leta 2015. Odškodnine 44 lastnikom.

Objavljeno
05. maj 2014 21.48
Mišič in predor Markovec
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Dars je zadnji dan pred prvomajskimi prazniki le objavil razpis za nadaljevanje gradnje hitre ceste Koper–Izola. Če bo izbor izvajalca potekal brez pritožb, je teoretična možnost, da bi bila cesta in predor dokončana do začetka prihodnjega leta – devet let po prvem razpisu. Do tedaj bo predvidoma dobilo odškodnine tudi 44 lastnikov hiš na Markovcu.

Za gradnjo 3,1 kilometra dolgega odseka hitre ceste zunaj predora Markovec bo moral Dars po neuradnih ocenah plačati od pet do šest milijonov evrov. Izvajalec bo moral porušiti še dve izpraznjeni stanovanjski hiši in odstraniti velik kup zemljine. Cestno traso je na koncu gradil CPK Koper – edini od četverice večjih gradbenikov, ki so začeli graditi ta odsek in je preživel slovensko gradbeniško krizo –, vendar je moral Dars naročilo prekiniti, ker so namesto predvidenih 26,5 milijona za cesto porabili že 34 milijonov evrov, kar je preseglo načrtovano javno naročilo.

Izvajlec že junija – če ne bo pritožb

Če na razpis ne bo pritožb neizbranih gradbincev, bi lahko izvajalca izbrali junija in dela oddali avgusta ali septembra. Po neuradnih ocenah Darsa bodo malo več kot tri kilometre ceste gradili štiri mesece. Ob vsaki pritožbi bodo za gradnjo porabili več časa, gradnja predora Markovec in hitre ceste se bo precej zavlekla v leto 2015. Rok za prijavo je do 30. maja, ponudniki pa bodo morali za resnost ponudbe predložiti garancijo v višini 195.000 evrov.

Predor Markovec bo v najboljšem primeru dokončan do konca leta. Pleskanje se je zavleklo za več tednov in ga bodo menda dokončali do petka, šele nato bodo lahko začeli zaključna dela. Predvidoma še ta mesec bodo začeli nameščati elektro in strojno opreme, za montažo pa potrebujejo pet mesecev.

Poškodovanih 44 objektov

Do premikov je prišlo tudi pri ocenjevanju škode, ki je nastala na objektih na Markovcu zaradi vrtanja predora. Na podlagi končnega poročila, ki sta ga izdelala Gradbeni inštitut ZRMK in IRGO Consulting, je bilo poškodovanih 44 objektov. Končne ocene škode še ni. Po približnih ocenah znaša od 200.000 do 250.000 evrov. Večina lastnikov nepremičnin bi bila upravičena do nekaj tisoč evrov odškodnine, poravnano pa bodo dobili predvidoma do konca leta. Boštjan Lovšin, predsednik komisije krajevne skupnosti, je opozoril, da so jim poravnavo škode obljubili »do poletja 2014«.

»V zvezi z ocenami sanacij imamo nekaj pritožb, nekaj dodatnih zahtev po pregledu objektov, vendar vse te primere rešujemo,« je pravi Marjan Koler z Darsa. Najbolj poškodovana je hiša Claudia Babiča na Izletniški ulici 36. Claudio Babič je včeraj za Delo povedal, da so mu za odpravo škode ponudili 38.000 evrov, vendar se sam ne strinja z oceno in bo zato zahteval od Darsa, naj sam poskrbi za popravila. »Lahko se zgodi, da bodo hišo popravili še za manj denarja. Prav. Bolj se bojim, da bo popravilo dražje, saj je treba poleg skoraj vseh temeljev izdelati tudi novo fasado. Nočem kar tako prevzeti tveganja,« je dejal Babič, ki je napovedal, da bo odločitev sprejel po posvetu z odvetnikom.

Vendar je kljub tem zapletom na hišah precej manj poškodb, kot so se domačini bali pred začetkom gradnje, saj je k temu pomagalo tudi to, da so se dobro organizirali in zahtevali poseben način vrtanja.