Makarovičevi in Sepetu naziv častni meščan

Sapramiška doživela že 1520. ponovitev, Poletna noč pa prikliče v spomin lepoto mesta.

Objavljeno
09. maj 2011 11.03
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Ob današnjem prazniku Ljubljane bodo na Ljubljanskem gradu podelili listini o nazivu častnega meščana Ljubljane kulturnikoma Svetlani Makarovič in Mojmirju Sepetu, so zapisali na STA.

Kot je pojasnjeno v odločitvi za podelitev naziva Makarovičevi, so njeni dosežki na področju umetnosti in kulture težko dosegljivi in neubesedljivi, njen prispevek k dobrobiti Ljubljančanov ter prepoznavnosti mesta pa neprecenljiv.

V Lutkovnem gledališču Ljubljana je bilo od leta 1972 uprizorjenih 23 njenih besedil, najbolj znano, Sapramiška, pa je doživelo že 1520. ponovitev. Njene predstave so ime Ljubljane ponesle tudi na Kitajsko, Japonsko, Francijo, Portugalsko, Tunizijo, Brazilijo, Avstralijo in drugam.

Sepe, čigar popevke so osvojile poslušalce, pa je skupaj s pokojno ženo Majdo Sepe »živel z in za mesto«, so zapisali v obrazložitvi. Številne popevke kot sta Poletna noč in V kavarni tam pri mostu, prikličejo v spomin lepoto mesta, v katerem je Sepe našel svoj glasbeni pristan, je še zapisano.

Kot pojasnjujejo, je z njegovimi popevkami mednarodna javnost postala pozorna na iskrivo dogajanje na področju zabavne glasbe v Sloveniji in Ljubljani.

Prejemniki nagrad glavnega mesta.

Nagrado glavnega mesta bodo prejeli kipar Mirsad Begić, zdravnik Matko Vasilij Cerar, igralec Aleksander Valič in Gasilska zveza Ljubljana, plaketo glavnega mesta pa aktivistka za pravice invalidov Elena Pečarič, likovnik Anton Kastelic, Šentjakobsko gledališče Ljubljana ter Društvo gluhih in naglušnih Ljubljana.