Malo bolnico nosi po strmih stopnicah

Mama jo nosi gor in dol po 30 stopnicah, zato nujno potrebujejo dvigalo.

Objavljeno
08. november 2011 18.31
Posodobljeno
09. november 2011 06.00
Mihael Korsika
Mihael Korsika
BEREČA VAS – Družino Ambrožič iz Bereče vasi pri Metliki je življenje postavilo pred težko preizkušnjo. Boris in Janja Ambrožič sta pred šestimi leti dobila drugega otroka. Dveletnemu sinu Mateju se je pridružila hči Anja. Do tretjega meseca je bila deklica povsem zdrav dojenček. Na prvem sistematskem pregledu pa so pri njej ugotovili zaostanek v razvoju. »Ko jo je zdravnica prijela za rokice in jo potegnila k sebi, bi morala Anja dvigniti glavico, vendar tega ni mogla narediti. Poleg tega z očmi ni sledila igrački,« se spominja Janja. Sledil je šok, Anji je bila diagnosticirana cerebralna paraliza. V tretjem letu je Anja začela dobivati še epileptične napade. »Včasih dobi enega na mesec, jih je pa imela v enem tednu tudi že 14,« je povedala Janja. Zadnjih šest let se je tako vse v družini vrtelo le okoli Anje in njene oskrbe.

Mama ob službo

Zaradi nege Anje je morala Janja pustiti službo. »Od 21. oktobra nisem več zaposlena. Zaposlena sem bila za štiri ure in mi je šla poslovodkinja toliko na roke, da sem delala le dopoldan. Zdaj pa bi morala delati tudi popoldan, kar nikakor ne gre. Če bi delala popoldan, bi jo zjutraj peljala v dnevni varstveni center v Novo mesto in se vrnila domov. Opoldan bi morala po Anjo in jo odpeljati domov, nato pa se spet odpeljati v Novo mesto v službo. Finančno se mi ne bi izšlo,« je pojasnila.

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Za novo leto si nikoli ne zaželi darila zase. Želi si le, da bi bila sestrica zdrava.