Malo odločno, malo odloženo

Če bi sklepali samo po tiskovni konferenci, ki so jo pripravili v vladni palači Chigi, se je v Rimu - med obiskom slovenskega premiera Boruta Pahorja - komaj kaj zgodilo.

Objavljeno
18. september 2009 23.11
Tone Hočevar, dopisnik Dela iz Italije
Tone Hočevar
Tone Hočevar
Če bi sklepali samo po tiskovni konferenci, ki so jo pripravili v vladni palači Chigi, se je v Rimu - med obiskom slovenskega premiera Boruta Pahorja - komaj kaj zgodilo. Da se dobro razumemo, da je pri nas italijanska, pri njih pa slovenska manjšina, da so problemi majhni, perspektive pa večje, je povedal gostitelj Berlusconi. Da smo dobri sosedi, da je sodelovanje tako rekoč zgledno, manjšine pa si zaslužijo vso pozornost in pomoč, ministrska konferenca v Ljubljani pa je bila odložena iz tehničnih, in ne političnih razlogov, je dodal gost Pahor. O vsem drugem, o podrobnostih in tudi o bistvu, se bodo vse zmenili ministri, so še povedali v rimski vladni palači.

Premiera sta se vendarle resno in odločno pomenila o konkretnih stvareh. O manjšinah, o denarju, ki naj ga - da bi kulturno preživela - dobi slovenska manjšina, pa tudi o Žavljah takoj za slovensko mejo, kjer hočejo Italijani postaviti za okolje menda hudo nevaren uplinjevalnik. Ničesar nista odločila, Pahor pa je zagotovilu, da nam ni do sporov, vendarle dodal, da ostane še evropsko sodišče, če ne bo posluha za naše želje.

Drugi del obiska je bil namenjen cerkveni državi, kjer visoke obiske navadno sprejme državni poglavar, sam papež. Tokrat se ni zgodilo tako, predvideno srečanje s papežem Ratzingerjem pa ni bilo odpovedano, so rekli, ampak samo odloženo, prestavljeno. Še to jesen bo premier Pahor spet v Rimu, kamor bo po dolgih mesecih dopusta znova prišel tudi papež.

Pahor se je za obzidjem pogovarjal s kolegom, šefom vatikanske vlade kardinalom Bertonejem, posebej pa še z ministrom, prefektom Rodetom, kardinalom slovenskega rodu. Slovenski premier je vatikanskemu kolegu zagotovil, da se z novim direktorjem Guličem odnos države do Cerkve na Slovenskem ne bo spremenil. Sloveniji je veliko do tega, da bi bili odnosi odlični, je poudaril Pahor. Kaj sta se menila s prefektom Rodetom, novinarji nismo izvedeli. Fotografije dokazujejo, da sta se srečala.

Iz sobotne tiskane izdaje Dela