Mama Aleksandra se boji, da njena Klara ni več živa

Svojo plat zgodbe sta prvič povedala mama Aleksandra in dedek Anton Tuksar.

Objavljeno
17. november 2011 18.29
Posodobljeno
18. november 2011 06.20
Gordana Possnig
Gordana Possnig

KOTLJE – »Svoje deklice Klare nisem videla že leto dni, od oktobra lani. Bojim se, da deklica, ki ji nisem nikoli storila nič žalega, ni več med živimi. Zato ob objavi njene slike v medijih pozivam vse ljudi, ki bi imeli kakršen koli podatek o tem, kje bi lahko bila moja hči, da to sporočijo na policijo. Glede na to, da me deklica ni videla že leto dni, se tudi bojim, da me ne bo več spoznala. Zato sem pripravljena tudi na sodelovanje strokovnjakov, da bi s svojo hčerko, s katero so bili stiki ob ločitvi od partnerja avgusta 2008 vseskozi okrnjeni, vzpostavili normalen stik,« je na novinarski konferenci, ki jo je pripravila njena zastopnica Irma Pavlinič Krebs, povedala mama štiriletne pogrešane koroške deklice Klare Kaker Aleksandra Tuksar in se tako leto dni po odkritju žalostne koroške zgodbe tudi sama prvič pojavila v javnosti. Pojavila pa se ni sama, ampak je svojo plat zgodbe povedal tudi njen oče in Klarin dedek Anton Tuksar, ki ga je Klarin oče obtožil spolne zlorabe hčerke Klare. A so te obtožbe mnenja izvedencev zavrgla, sodbe pa so že pravnomočne.

Dedek Anton, ki je zanikal, da bi se ga deklica kadar koli bala, je povedal, da mu je vnukinja ob zadnjem stiku oktobra lani dala poljubček. »Srečni bi bili, če bi sploh vedeli, da je deklica še živa,« je zatrdil dedek Anton in ob tem še dodal: »Klari v življenju nisem storil nič žalega, ni se me bala. Prostovoljno sem opravil tudi poligrafski test, kjer so mi postavljali vprašanja o mojem odnosu z vnukinjo, ki sem ga tudi uspešno prestal,« je pojasnil Anton, ki se mu tako kot njegovi hčeri ne sanja, kje bi lahko bila njegova vnukinja, s katero je imela mama Aleksandra v vsem minulem letu stike le petkrat!

Stike jim je namreč, kot je povedala mama Aleksandra, vseskozi onemogočal Klarin oče Boštjan Kaker in vseskozi postavljal pogoje: »Ni res, da sem sama postavljala pogoje za stike s hčerjo. Zavračam tudi očitke, ki so se pojavili v nekaterih medijih, da sem se odrekla svoji hčerki. To ne drži. Ker sem bila deležna očitkov, da ji ne zagotavljam varnega okolja, sem se za nekaj časa tudi sama umaknila v varno hišo. A mi je nekdanji partner in Klarin oče tudi tedaj onemogočal stike s hčerko. Prav tako zavračam očitke o težavah z mamili in alkoholom, ker jih nikoli nisem imela,« je predstavnikom številnih medijev na novinarski konferenci zatrjevala dekličina mama Aleksandra, ki ji je bila s sodbo okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu, nato pa tudi s potrditvijo te sodbe na mariborskem višjem sodišču, deklica dodeljena v varstvo in oskrbo junija lani. A se je Klarin oče vseskozi pritoževal na sklepe s pomočjo svojih svetovalcev, Natalije Markač in Matica Munca.

 

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Fotografijo deklice je hotela dati v javnost že prej, a ji niso dovolili