Mamilo, ki ekstremistom pomaga ubijati

Od zdravila do droge: Kaptagon so leta 1961 razvili v Nemčiji kot zdravilo, danes je v arabskem svetu zloglasno mamilo.

Objavljeno
25. november 2015 20.10
Helena Kocmur
Helena Kocmur
Ljubljana – Sintetično drogo kaptagon, ki so jo nekoč uporabljali za zdravilo proti hipertenziji in narkolepsiji, zdaj množično zlorabljajo v arabskem svetu. Sirskim borcem ga dajejo za večjo učinkovitost na bojiščih, obupani prebivalci pa ga jemljejo zaradi brezizhodnosti v vojnih razmerah. S proizvodnjo in prodajo služijo elite in najverjetneje tudi sprte vojaške strani.

Odkar je Sirijo prizadela brutalna državljanska vojna, je po poročanju tujih medijev država postala največja izvoznica in porabnica amfetaminov. Izredne razmere so povečale povpraševanje po poživilih in odprle priložnosti za proizvajalce mamil. Po pričevanju tamkajšnjih aktivistov je proizvodnja najbolj razširjenega poživila kaptagon v Siriji izbruhnila leta 2013, podobno se je zgodilo tudi v sosednjih državah, zlasti Libanonu. Sodeč po zasegih in pričevanjih ljudi, ki so povezani s prodajo teh močnih poživil, samo v Siriji zaslužki z njimi dosegajo več sto milijonov dolarjev na leto, z njimi pa najverjetneje nabavljajo orožje. Mamilo tistim bojevnikom, ki ne upoštevajo strogih pravil islamske vere, ki omamljanje prepoveduje, pomaga zdržati v bojih.

Gospodarstva ni, cveti kriminal

Zaradi vojne, nasilja, pomanjkanja in mednarodnih sankcij je gospodarska dejavnost v državi usahnila. »Sirija je velikanski problem zaradi uničenega varnostnega sektorja, nezaščitenih meja, mnogih kriminalnih skupin in organiziranih mrež. Tam cveti nelegalno trgovanje z vsem mogočim – orožjem, mamili, denarjem, ljudmi. Vendar lahko le od daleč spremljamo, kaj vse in kdo vse proizvaja nelegalne snovi,« je dejal regionalni predstavnik programa za nadzor mamil pri Združenih narodih (UNDCP) Masood Karimipour.

Zlom državne infrastrukture, slab nadzor meja in vse več oboroženih skupin med štiriletno vojno so Sirijo spremenili iz prehodne države v državo, kjer sintetične droge proizvajajo in tudi uživajo. Zdravstveni podatki kažejo, da tudi povprečni prebivalci Sirije jemljejo tabletke, ki na črnem trgu stanejo od pet do 20 dolarjev.

Že pred začetkom konflikta je leta 2010 v Saudsko Arabijo pripotovalo sedem ton kaptagona, kar je bila po podatkih UNDCP tretjina svetovne zaloge. Povpraševanje po tem mamilu se je v Zalivu od takrat le še povečevalo, med velikimi porabniki pa sta bila tudi Kuvajt in Združeni arabski emirati. Po poročanju agencij se je leta 2013 v Libanonu proizvodnja tega mamila zmanjšala za 90 odstotkov, medtem ko se je v Siriji močno razširila, tudi za turški delež proizvodnje. Po nekaterih podatkih naj bi sirske vojaške skupine z denarjem od prodaje mamil kupovale tudi orožje. Oboji, vladne in uporniške sile, to zanikajo in drug drugega obtožujejo za zlorabo mamil.

Tabletke poleg orožja

Kaptagon v svetu ni nekaj novega. Kot zdravilo so ga leta 1961 razvili v Nemčiji, ga več let uporabljali za zdravljenje hiperaktivnosti, narkolepsije in depresije, vendar so ga kasneje povsod prepovedali. Ker povzroča zasvojenost, v zdravstvu ni več uporaben. Od leta 1981 je fenetilin tudi na seznamu prepovedanih mamil. Simona Šabić iz nevladne organizacije Drogart pravi, da je prepovedan tudi pri nas, uporabe tabletk pa v Sloveniji še niso zasledili.

Aktivna učinkovina mamila (fenetilin) se v telesu razgradi na poživilo amfetamin in teofilin, zato tabletka, ki ji dodajajo še kofein, učinkuje kot zelo močno poživilo. Povzroča evforijo, zgovornost, preprečuje zaspanost, manjša apetit in daje energijo, opisujejo zdravniki. Opozarjajo, da je lahko jemanje tudi zelo nevarno, saj lahko izzove psihoze ali poškodbe možganov, poroča BBC. Uporabniki pa pričajo o vzvišenih občutkih: vojakom vliva pogum in jim daje občutek nadčloveške moči. »Spopadeš se lahko z desetimi ljudmi, ujameš jih in ubiješ. Ves čas si buden. Nimaš težav, na spanje niti ne pomisliš, ne pomisliš, da bi zapustil opazovalnico. Da ti pogum in moč. Če ti vodja naroči, da moraš vdreti v sovražnikovo vojašnico, boš vlomil s pogumnim srcem, brez strahu – niti utrujen nisi,« je za BBC poročal eden od nekdanjih sirskih bojevnikov. Po pričevanju drugega jo mnogi zaužijejo v prepričanju, da gre za zdravilo, ki spodbuja energijo. »Težava je to, da povzroča pri nekaterih uničujočo zasvojenost.«

Sirski državni mediji redno poročajo o tem, da vladne sile pri upornikih poleg orožja naletijo tudi na tabletke kaptagona. Eden od policistov v mestu Homs je razlagal o vplivu tabletk na ujetnike pri zaslišanjih: »Tepli smo jih, vendar niso čutili bolečine. Mnogi so se smejali, medtem ko smo jim delili hude udarce. Počakali smo 48 ur, da so učinki kaptagona izzveneli, potem so bila zaslišanja mnogo lažja.«

Opozicija zanika trditve vlade o uporabi tabletk med svojimi vojščaki, saj naj bi ravno vladni plačanci vodili prodajo mamila. Prav tako naj bi bilo jemanje tabletk omejeno na podpornike vlade, ki pod krinko revolucije izvajajo kriminalna dejanja.