Mandatno-volilna komisija podprla Fakina

Mandatno volilna komisija podpira imenovanje Sama Fakina na mesto generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Izvolitev v DZ še ni gotova.

Objavljeno
21. marec 2007 12.22
Samo Fakin je prepričan, da tožilstvo lovi napačnega človeka
Ljubljana – Mandatno-volilna komisija podpira imenovanje Sama Fakina na mesto generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Kako se bo izšlo glasovanje v DZ, še ni jasno, saj so predstavniki poslanskih skupin SDS, NSi in LDS napovedali, da bodo njihovi poslanci glasovali po svoji vesti. Kandidat za izvolitev na seji DZ potrebuje navadno večino poslanskih glasov.

Podporo so Fakinu napovedale SLS, SNS, DeSUS, SD in nepovezana poslanska skupina. Cveta Zalokar Oražem iz poslanske skupine nepovezanih poslancev je dejala, da so v poslanski skupini po pogovoru z njim spoznali, da je njegova kandidatura "pravi balzam in nujnost v strukturi vseh tistih, ki odločajo na zdravstvenem področju". Če bo v resnici tudi delal tako, kot pravi, ni čudno, če so zdravniške organizacije povzdignile glas in povedale, da ga ne želijo na čelu zdravstvene blagajne, je še menila.

Borut Sajovic (LDS) je pojasnil, da bodo v njihovi poslanski skupini o podpori kandidatu poslanci odločali vsak zase. Fakin je sicer v pogovoru z njimi izkazal znanje in obvladovanje področja, priznavajo mu managerske pristope, a ne morejo spregledati niti njegovega dosedanjega dela. Pri tem je izpostavil afero eritropoetin in nepregledovanje brisov v celjski bolnišnici.

Poslanci SD so ocenili, da je njegova predstavitev programa dobra in da ga lahko podprejo. Miran Potrč je izpostavil, da ga je skoraj soglasno podprla že skupščina ZZZS. Poslanci SD so ga temeljito izprašali tudi na podlagi pisma zdravniških organizacij ter trditev preverili in od Fakina dobili ustrezne odgovore.

Tudi Sašo Peče (SNS) je izpostavil Fakinove managerske sposobnosti upravljanja z javnimi financami, a na tem delovnem področju bi se moralo po njegovih besedah upoštevati tudi "določen element občutljivosti inštitucije v odnosu do bolnikov in zdravnikov". Sicer pa se Pečetu zdi utopično razmišljanje, da bo samo Fakinovo imenovanje pripomoglo k izboljšanju razmer v zdravstvu. Poslanec SNS je še napovedal, da ne želijo kriminalizirati zdravniškega poklica, a ne bodo nasprotovali njegovemu imenovanju.

V SDS so napovedali, da bodo njihovi poslanci o podpori Fakinu glasovali vsak po svoji vesti, zagotovo pa bodo še enkrat preverili svoja stališča v pogovoru s Fakinom, je napovedal Jože Tanko. Pri predstavitvi kandidata so namreč v poslanski skupini "na nekatere zadeve dobili dobre odgovore, na druge ne". Tanko je ob tem spomnil na veliko podporo skupščine ZZZS Fakinu, a tudi na nepodporo zdravniških organizacij.

Tudi v NSi imajo do Fakinove kandidature različna stališča. Po besedah Jožefa Horvata so poslanci svoja stališča oblikovali izključno na osnovi njegovih referenc, osebnostnih lastnosti, dosedanjega dela in razgovora z njim. A na nekatera vprašanja niso dobili prepričljivih odgovorov, pravi Horvat. Poslanec NSi pa Fakina ne namerava podpreti, čeprav je bila njegova predstavitev dobra, vprašanje pa je, ali ima "posluh za malega človeka".

Poslanska skupina SLS pa se je odločila za enotno podporo Fakinu, je pojasnil Jakob Presečnik. Ocenjujejo namreč, da je sposoben za tako pomembno funkcijo, pričakujejo pa korektno sodelovanje z vsemi vključenimi v zdravstveni sistem.

Fakin je sicer pred tem uspešno prepričal že skupščino ZZZS. Podprli so ga namreč vsi člani skupščine z izjemo predstavnikov vlade. Nestrinjanje z njegovim imenovanjem pa so za tem izrazili v zdravniških organizacijah, kjer so na predsednika DZ in poslance naslovili pismo, v katerem pozivajo k njegovemu neimenovanju. Proti Fakinu po njihovem prepričanju govorijo dogodki v celjski bolnišnici v času, ko jo je vodil Fakin.