Manj kot teden dni časa za vgradnjo delilnikov stroškov za toploto

Za vgradnjo morajo v večstanovanjskih stavbah s skupnim ogrevalnim sistemom poskrbeti do prvega oktobra.

Objavljeno
25. september 2011 10.25
Posodobljeno
25. september 2011 10.45
Ti. Kr., Delo.si
Ti. Kr., Delo.si
Ljubljana - Preiti morajo na delitev in obračun stroškov za ogrevanje in pripravo tople vode po dejanski porabi. Po energetskem zakonu je namreč vgradnja delilnikov stroškov toplote obvezna.

Pri uvedbi delitve in obračuna stroškov po porabi je pomembna vloga upravnika stavbe, ki lastnike stavbe obvesti o novem načinu delitve in obračune stroškov, zbere ponudbe, pripravi predlog sklepov in izvede naročila, piše na spletni strani akcije Plačam, kolikor porabim, ki jo je v ta namen junija začelo ministrstvo za gospodarstvo, piše STA.

Vgradnja delilnikov stroškov za toploto sama po sebi še ne zagotavlja, da se bo poraba energije zmanjšala. Z uvedbo delitve in obračuna stroškov po porabi je uporabnikom namreč omogočeno, da za ogrevanje in pripravo tople vode plačajo po dejanski porabi. S tem so uporabniki motivirani za manjšo porabo, saj lahko ob nespremenjenem bivalnem ugodju zmanjšajo stroške za energijo in manj obremenjujejo okolje.

Poleg merilnih naprav za delitev stroškov po porabi je priporočljivo vgraditi tudi termostatske ventile, hidravlično uravnotežiti ogrevalni sistem in preveriti delovanje centralne regulacije ogrevalnega sistema. S temi ukrepi se lahko poraba energije za ogrevanje zmanjša za 20 do 30 ali celo več odstotkov.

Kot je ob predstavitvi akcije pojasnil vodja sektorja za učinkovito rabo in obnovljive vire na gospodarskem ministrstvu Hinko Šolinc, gre za dva tipa naprav. Kjer toplota v stanovanje pride po eni cevi, se na njo privije t.i. kalorimeter, v stanovanjih, kamor toplota prihaja po več ceveh, pa se na vsak radiator pritrdi razdelilnike.

Delilnik, ki se ga pritrdi na radiator (delilniki morajo biti pritrjeni na vse radiatorje v stanovanju), stane med 30 in 40 evrov, medtem ko je treba za kalorimeter odšteti 300 evrov in več.

Za nabavo in vgradnjo delilnikov se lahko uporabijo sredstva rezervnega sklada, ob določenih pogojih pa se lahko pridobijo tudi nepovratna sredstva Eko sklada in Slovenskega okoljskega javnega sklada.

Več informacij o delitvi in obračunavanju stroškov po dejanski porabi je na voljo na spletni strani akcije www.delitevstroskov.si.