Manj nesreč le z drugačnimi vrednotami

K nižjemu številu prometnih nesreč, povzročenih zaradi alkohola, ne bodo pripomogli represivni ukrepi in boljša infrastruktura, temveč le sprememba vrednot, sta pred Evropsko nočjo brez prometnih nesreč Katarina Kresal in Patrick Vlačič.

Objavljeno
15. oktober 2009 13.55
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - K nižjemu številu prometnih nesreč, povzročenih zaradi alkohola, ne bodo pripomogli represivni ukrepi in boljša infrastruktura, temveč le sprememba vrednot, sta pred Evropsko nočjo brez prometnih nesreč izpostavila notranja ministrica Katarina Kresal in minister za promet Patrick Vlačič. Med povzročitelji je 12,5 odstotka alkoholiziranih voznikov.

"Lahko zgradimo boljšo infrastrukturo, lahko postavimo ovire, ampak ključno je zavedanje, da štrkanje po telefonu, pitje alkohola in vožnja ne gredo skupaj. Vožnja je resna stvar, a jo jemljemo prelahko," je na novinarski konferenci dejal Vlačič.

 

Po njegovih besedah so se po zadnjih prometnih nesrečah na avtocestah začeli pogovarjati, da je prometna infrastruktura napačna, "ampak dokler bodo pijani ljudje sedli za volan, jih tudi kakršna koli prepreka ne bo zaustavila". Kot je pojasnil Vlačič, bosta z ministrico Kresalovo ustanovila organ, ki se bo ukvarjal tudi z analizo vsake prometne nesreče, ki ima za posledico smrt ali hudo telesno poškodbo. Analiza jim bo pomagala k sprejetju ustreznih ukrepov.