Manj sredstev za slovensko manjšino

Italijanska vlada v osnutku proračuna za leto 2010 oziroma za naslednje triletje predvideva krčenje sredstev, ki jih slovenska manjšina prejema na podlagi zaščitnega zakona.

Objavljeno
02. oktober 2009 21.49
Evri
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Rim/Trst  - Italijanska vlada v osnutku proračuna za leto 2010 oziroma za naslednje triletje predvideva krčenje sredstev, ki jih slovenska manjšina prejema na podlagi zaščitnega zakona. Za prihodnje leto predvideva 4,06 milijona evrov, za naslednji dve leti pa 3,12 milijona evrov letno, medtem ko je bilo letos manjšini namenjenih 5,13 milijona evrov.

To pomeni, da bi prihodnje leto ustanove slovenske manjšine v Italiji utegnile prejeti dober milijon evrov manj v primerjavi z letošnjim letom.

Novico na svoji spletni strani objavlja Primorski dnevnik, ki navaja podatke slovenske senatorke v rimskem parlamentu Tamara Blažina. Slednja tudi izrecno opozarja, da bi Slovenci v Italiji na podlagi predvidenega krčenja utegnili dobiti milijon evrov manj od tistega, kar je predvideno v zaščitnem zakonu. Tu namreč piše, da je višina vsote za delovanje ustanov manjšine deset milijard nekdanjih lir, kar približno odgovarja petim milijonom evrov.

Blažinova tudi meni, da je bila dokumentacija o finančnem načrtu oz proračunu pripravljena že v času, ko sta se v Rimu srečala premiera Italije in Slovenije, Silvio Berlusconi in Borut Pahor, zato je po njenem mnenju načrtovano krčenje možno spremeniti le po politični poti.

Senatorji so gradivo o vladnem finančnem načrtu prejeli v prejšnjih dneh, postopek obravnavanja pa se bo začel v torek. Dan prej, v ponedeljek, pa bo v Gorici srečanje skupnega predstavništva slovenske manjšine, ki sta ga sklicali krovni organizaciji Slovencev v Italiji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO).