Manjša izguba je za UKC dober rezultat

Nov svet zavoda UKC Maribor se je seznanil s poslovanjem in sanacijskimi ukrepi.

Objavljeno
05. september 2013 22.57
Miha Rubin
Miha Rubin
Maribor – Nov svet zavoda UKC Maribor se je včeraj sestal na konstitutivni seji in na njej za predsednika izbral Bogdana Čepiča. Potem se je svet zavoda seznanil s poslovanjem v letošnjem prvem polletju, v katerem je imel UKC nekaj več kot 180.000 evrov izgube.

V enajstčlanskem svetu zavoda Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je večina članov predstavnikov vlade (šest); med njimi je tudi Bogdan Čepič, bivši poslanec SD, ki je predsedovanje svetu zavoda prevzel od Marjetice Mahne. Ta je včeraj dejala, da je svet zavoda v prejšnjem mandatu deloval nepolitično, sodelovanje z vodstvom UKC je bilo korektno. Ob tem je izpostavila ugotovitev, da v sistemskem okolju, v katerem deluje mariborska in druge bolnišnice, kljub krizi niso bile izpeljane prepotrebne strukturne reforme, javni zdravstveni sistem pa »ostaja ujetnik interesov moči in lobijev«.

UKC Maribor je imel lani ob finančnih rezih v zdravstvu 5,9 milijona evrov izgube. V program dela in finančni načrt UKC za letos je tako uprava dodala dodatne varčevalne ukrepe na področju stroškov dela ter materialnih stroškov in investicij. Pomočnik direktorja UKC za finančne zadeve Marjan Javornik je včeraj pojasnil, da je izguba ob polletju, znašala je 183.997 evrov, precej manjša kakor v istem obdobju lani in je glede na zmanjšanje prihodkov dober rezultat. S tem se je strinjal tudi novi predsednik sveta zavoda.

Po ocenah vodstva bi sicer UKC konec leta lahko imel izgubo v višini skoraj 2,8 milijona evrov, zato so pripravili sanacijski načrt za izravnavo finančnega rezultata, ki so ga včeraj predstavili svetu zavoda. Z različnimi ukrepi bodo do konca leta poskušali prihraniti dva milijona evrov in hkrati povečati prihodke za 940.000 evrov. Tako kot že prejšnji svet zavoda pa je tudi novi od vodstva UKC zahteval, da pripravijo finančno poročilo po posameznih organizacijskih enotah.