Manjša okvara med testiranjem B6

Tudi na občini in komunali pravijo, da ogrevanje Šaleške doline ni bilo pomembneje moteno. Bojan Kontič: Zaradi načina vodenja HSE se bodo težave ponavljale.

Objavljeno
03. december 2015 09.13
Šaleški vročevod
Brane Piano
Brane Piano
Šoštanj, Velenje – V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) in Termoelektrarni Šoštanj (Teš) zanikajo večjo okvaro turbine šestega bloka (B6), zaradi česar naj bi bila negotova preskrba Šaleške doline s toploto. Velenjski župan Bojan Kontič za motnjo v preskrbi krivi vodstvo HSE.

S HSE so sporočili, da B6 ni obstal, je bil pa v noči s ponedeljka na torek izpad kotla B6 med preizkušanjem. Po ločitvi generatorja od omrežja so moč spustili na nič, zaradi zaščite pa je kotel samodejno ugasnil. Zagnali so četrti blok (B4), pred tem pa zagnali plinsko turbino na petem bloku, da so zagotovili 51 megavatov toplote moči za ogrevanje Šaleške doline.

V Komunalnem podjetju Velenje so povedali, da je preskrba Šaleške doline s toplotno energijo nemotena. V torek od 2.30 do 18. ure jim je Teš dobavljal do 15 odstotkov manj energije od potrebne. Z optimalno porazdelitvijo so zagotovili, da noben odjemalec ni ostal brez preskrbe. B6 so z omrežjem spet sinhronizirali včeraj zjutraj. Še vedno je moten odvod dimnih plinov, a Alstom bo napako odpravil v okviru garancije. Župan Bojan Kontič opozarja na širšo razsežnost problema: »Pred nekaj leti tovrstnih težav ni bilo. Kar pa se dogaja zadnja leta, ni normalno. Zelo težko se je pogovarjati, če v Tešu vsako leto menjajo direktorja. Gre za korporativno upravljanje iz Ljubljane, kjer o Tešu in Premogovniku Velenje odloča ena oseba – generalni direktor Blaž Košorok. S tem prevzema tudi odgovornost.« Brane Piano