Manjšinske skupnosti dobile svoj medij

Rezultat enoletnega projekta Sokultura je namreč spletni portal namenjen vsem manjšinskim skupnostim.

Objavljeno
25. september 2012 15.42
Posodobljeno
25. september 2012 15.55
STA, Pi. K., Delo.si
STA, Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Projekt Sokultura je po enoletnem delovanju dal končni rezultat, ki bo živ tudi po zaključku projekta. Gre za spletni portal sokultura.si, ki je mišljen kot stična informativna točka za vse manjšinske skupnosti v Sloveniji in za nevladne organizacije, ki delujejo na tem področju.

Kot je ob predstavitvi zaključka projekta dejal njegov vodja Admir Baltić iz Bošnjaške kulturne zveze Slovenije so v preteklem letu izvajali projekt Sokultura, ki ga sicer finančno podpirata ministrstvo za izobraževanje in Evropski socialni sklad. »Šlo je za usposabljanje na različnih področjih komuniciranja, ciljna skupina pa so bili pripadniki priseljenskih skupnosti, brezposelni in aktivni iskalci zaposlitve,« pravi Baltić.

Udeleženci so se usposabljali za oblikovanje spletnih strani, javno nastopanje, stand up komedijo in javno komuniciranje. Skupaj so izvedli preko 50 delavnic, ki jih je obiskovalo 35 ljudi iz vseh šestih manjšinskih skupnostih v Sloveniji (albanska, bošnjaška, črnogorska, hrvaška, makedonska in srbska skupnost).

Glavni rezultat projekta je spletni portal sokultura.si, namenjen informiranju javnosti o kulturnem in drugem delovanju vseh šestih skupnosti. Portal je odprt, kot je poudaril, za vse etnične, manjšinske ali priseljenske skupnosti in združuje kulturno-zabavne, izobraževalne in informativne vsebine.

Projekt se sicer zaključuje z dvodnevnim festivalom. Tako bo že danes zvečer v kavarni Slovenskega etnografskega muzeja okrogla miza, na kateri bodo spregovorili o integraciji manjšinskih skupnostih v slovensko okolje. Festival se bo nadaljeval v sredozvečer s stand up komedijo v Kulturnem domu Črnuče, kjer se bodo predstavili udeleženci delavnic stand up komedije. To bodo ponovili še prihodnji četrtek na Vrhniki v klubu študentov. Večeri stand up komedije pa so po njegovih navedbah zamišljeni kot zaključni izpit za udeležence delavnic, ki se bodo preizkusili s svojimi točkami pred »pravim občinstvom«.

Projekt Sokultura je bil sicer namenjen večanju možnosti za zaposlovanje pripadnikov ranljivih skupin na področju kulture v Sloveniji. Po besedah Baltića pa bo čas pokazal, koliko bodo v tem uspešni, kajti zaenkrat so ponudili usposabljanja in s tem zaključili. »Službe jim nismo mogli zagotoviti, je pa naša dolgoročna želja, da bi naš portal postal prepoznavna točka v slovenskem spletnem prostoru, ki bi tudi zaposlil nekaj ljudi,« še dodaja Baltić.