Marca trošarine na električno energijo

Z novim letom je vlada uvedla trošarino na električno energijo, ki se bo začela obračunavati marca. Nova dajatev naj ne bi bistveno vplivala na cene na položnicah.

Objavljeno
21. januar 2007 07.00
Odslej tudi novinke EU v čezevropsko energetsko omrežje
Ljubljana - Z novim letom je vlada uvedla trošarino na električno energijo, ki se bo začela obračunavati 1. marca 2007. Gospodinjstva bodo za vsako megavatno uro plačala evro trošarine, podjetja pa pol manj. Nova dajatev naj ne bi bistveno vplivala na cene na položnicah.

V Elektro Gorenjska – predsednik uprave družbe Jože Knavs je predsednik gospodarskega interesnega združenja elektrodistribucijskega sektorja – so nam pojasnili: »Z uvedbo trošarine se bodo 1. marca spremenile vrednosti na položnicah za električno energijo.«

Kaj to pomeni za slovenska gospodinjstva, ki v povprečju porabijo 300 do 350 kilovatnih ur na mesec? Če gospodinjstvo za električno energijo na mesec plača denimo 20,86 evra (pet tisoč tolarjev), bo trošarina na ta znesek znašala približno 0,329 evra (79 tolarjev). Vendar so na Elektro Gorenjske poudarili, da uvedba trošarine ne pomeni nujno zvišanja maloprodajne cene električne energije.

Distributerji jo pokrijejo tudi iz stroškov, marže ali kako drugače.
Trošarine bodo za podjetja nižje, ta bodo namreč za megavatno uro elektrike plačevala pol evra. Ker je cena v gospodarstvu odvisna od tega, kdaj se je podjetje odločilo za nakup električne energije, »sama uvedba trošarine v celotni strukturi cene ne bo povzročila bistvene podražitve«, so še pojasnili v Elektro Gorenjska. Mesečni znesek, ki ga bo moralo povprečno podjetje odšteti za elektriko, naj bi se zvišal le za približno 0,8 odstotka.

Novi trošarinski zakon je Slovenija dobila 1. maja 2004, hkrati z zakonom pa je prevzela tako imenovano energetsko direktivo, ki jo je Svet Evrope izglasoval konec leta 2003: direktiva je med energente postavila tudi električno energijo in zanjo določila nova pravila obdavčitve. Čeprav je Slovenija elektriko med svoje trošarinske izdelke uvrstila že leta 2004, je imela do začetka letošnjega leta zaradi mogočih vplivov na rast cen prehodno obdobje. Po direktivi Sveta Evrope iz leta 2003 so med trošarinskimi izdelki še alkohol, alkoholne pijače, tobačni izdelki, mineralna olja, zemeljski plin, premog in koks.

Več preberite v današnjem Nedelu