Marentič prihranil 18.000 evrov

Razvoj Postojne Vizija razvoja za zdaj le mrtev papir, s katerim se je občinski svet le seznanil

Objavljeno
01. december 2015 18.04
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič

Postojna – Ker je župan povedal, da je nabor projektov Vizije in strategije razvoja občine Postojna (Visop) do leta 2035 sestavila občinska uprava, je Zvone Černač zahteval, naj župan iz svojega žepa davkoplačevalcem vrne 18.000 evrov, kolikor znaša cena Visopa, ki ga je Marentič naročil pri TJP Advisory & Management Services GmbH.

A Zvonetu Černaču (SDS) ni uspelo. Župan Igor Marentič proti poslovniškim pravilom Černačevega predloga ni hotel dati na glasovanje, še prej pa dobil dovolj glasov za sklep o tem, da so se občinski svetniki seznanili z Visopom.

Omenjeno podjetje, za izdelavo vizije in strategije razvoja Postojne izbrano po zbiranju ponudb, je študijo pripravil na osnovi javno dostopnih statističnih podatkov, pogovorov z različnimi deležniki in 142 prejetih odgovorov v anketi, v kateri so razposlali 613 vprašalnikov. Kot je pojasnil soavtor Drago Keršič, v Visop predlagajo izvedbo 105 razvojnih projektov za 127 milijonov evrov.

Prva izpolnjena predvolina obljuba


»Po dobrem letu dni smo dočakali izpolnitev prve županove predvolilne obljube, dobili smo Visop,« je dejal Černač in Visop označil za vizijo nekje v oblakih, ki ji bodo sledili izvedbeni načrti, ki jih bodo spet plačevali davkoplačevalci. »Nič takega, kar ne bi že doslej vedeli, nismo danes slišali,« je dejal Černač in opozoril še na poslovno povezanost Draga Keršiča, soavtorja Visopa, in vodjo županovega volilnega štaba ter direktorja Postojne turizma Teodorja Kocmana. Drago Keršič pa je povezave s Kocmanom, solastnikom Beti Metlika, preden je šla družba v stečaj, zanikal in zatrdil, da je bil sodelavec Beti Metlika, ko Teodor Kocman s to družbo ni imel ničesar.

Občina Postojna po občinskem prostorskem načrtu iz leta 2010 in razvojnem programu Postojna 2010 – 2020, dobiva še tretjega. A Visopa javno, na seji občinskega sveta niso hvalili niti vsi občinski svetniki z županove liste Mi znamo, iz vseh drugih strank in list pa je bil deležen številnih pripomb. Na primer, da ugotovitve o stanju niso ustrezno podprte z ukrepi, da niso znane prioritete za izvedbo niti merila za določitev prioritet, da Visop ne opredeljuje virov financiranja in da je regionalni razvojni program precej bolj konkreten. Predlagateljem Visopa so očitali, da Visop ni vpet v regijo, ni »skupen« dokument in da izpušča pa pomembno, razvito področje orodjarstva. Poček je v Visopu hkrati označen kot priložnost za nova delovna mesta, obenem pa kot predviden za zaprtje, drug primer protislovja pa je, da je občinsko podjetje Postojna Turizem določeno za nosilca turizma, medtem ko ga občinski svet namerava likvidirati. To, da bi nekatere vasi kanalizacijo dobile po letu 2025, pa je za nekatere dokaz, da Visop vodi v popolnoma neenakomeren razvoj.