Maribor bo jeseni brez bazena za rekreativce

Za zamenjavo odsluženega 25-metrskega bazena v Pristanu mariborska občina nima denarja, je pa menda v stiku s tujim investitorjem.

Objavljeno
22. julij 2014 18.37
Slovenija, Maribor, 20.11.2009 - obnovljen skakalni stolp na kopaliscu Pristan foto:Tadej Regent/Delo
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor – Za mesto pomembno kopališče Pristan letos očitno ne bo dobilo novega, 25-metrskega bazena. Čeprav so sedanjega Športni objekti Maribor zaradi varnosti zaprli že pred pol leta, je naložba v novega še neznanka. Jeseni bodo tako občutno okrnjene možnosti rekreativnega plavanja.

Dotrajan srednji bazen v Pristanu so Športni objekti Maribor (ŠOM), ki upravljajo to mestno kopališče, zaprli januarja letos, ko se je pokazalo, da so poškodovane betonske plošče ob bazenu z močno korozijo armature. Po tem so v ŠOM pridobili investicijski projekt za gradnjo novega bazena velikosti 25 krat 17 metrov, ki bi skupaj z novo ploščadjo, garderobami in bazensko tehnologijo stal skoraj dva milijona evrov.

Čeprav so v ŠOM po besedah direktorja Antona Kneza pričakovali, da bo zaradi nujnosti naložbe projekt mestni svet obravnaval še pred poletjem, se to ni zgodilo. »Mi smo svoje naredili,« pravi Knez. Medtem so menda v občinskem uradu za šport, ki je prevzel vodenje naložbe, vanjo poleg 25-metrskega bazena vključili še ureditev nedokončanega novejšega dela objekta, ki je pred leti končal v stečajni masi Preventa.

Ta predlog urada »ni detajlno usklajen z vodstvom mestne uprave«, so včeraj sporočili z mariborske občine. Ta v letošnjem proračunu za srednji bazen v Pristanu oziroma projekt obnove nima predvidenih sredstev, je pa »že pred časom navezala stike s tujim investitorjem, ki se zanima za omenjeno športno infrastrukturo«, pravijo. Kdo je ta tuji investitor, niso povedali. Po oceni ŠOM bi srednji bazen, ki je namenjen predvsem rekreativnim plavalcem, lahko zamenjali v šestih mesecih.

Na občini zdaj brez napovedi

Kaj za zimsko sezono v kopališču Pristan, ki se bo začela v drugi polovici septembra, pomeni, da novega bazena letos ne bo, stari pa ostaja zaprt? »Nič dobrega. Športne programe bomo nekako 'spravili skozi' v olimpijskem bazenu, rekreacije pa za Mariborčane in okoličane tako rekoč ne bo oziroma bo možna v zelo okrnjeni obliki,« je odgovoril Anton Knez. Na občini, ki je lastnica Pristana, so po zaprtju 25-metrskega bazena januarja napovedali, da bodo podrobnosti sanacije znane v prvi polovici februarja.

A skoraj pol leta pozneje še vedno niso, na občini pa so pri napovedih zdaj bolj zadržani: »Mestna uprava kljub zavedanju o nujnosti sanacije tega objekta zaradi upoštevanja nezavidljivega finančnega stanja mestnega proračuna noče javnosti obljubljati zadev, za katere v proračunu ni denarja.«