Maribor: kljub novostim premalo študentskih sob

Na Taboru stoji povsem nov in energetsko učinkovit študentski dom Quadro, ki je državo stal 4,6 milijona evrov.

Objavljeno
20. avgust 2011 20.40
Posodobljeno
21. avgust 2011 08.00
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor - V štajerski prestolnici je pred prihajajočim študijskim letom na voljo 3569 subvencioniranih študentskih postelj, kar glede na število prijav ne zadostuje; običajno je okrog 600 postelj premalo. Direktorica Študentskih domov Maribor (ŠDM) Lidija Divjak Mirnik je povedala, da so prejeli skoraj 2000 prošenj bodočih študentov oziroma tistih, ki se vpisujejo prvič, kar skupaj s starimi stanovalci nanese več kot 4000 prošenj. V ŠDM pregledajo vse prošnje, tudi tiste za zasebne domove in za bivanje pri zasebnikih s subvencijo.

Največ prostora je na voljo v javnih študentskih domovih, natanko 2801 postelja. Študentski domovi Maribor delujejo na petih lokacijah, po novem tudi v Gorkega ulici na Taboru, kjer stoji povsem nov in energetsko učinkovit študentski dom Quadro. Vseljiv bo od 15. septembra, naložba pa je državo stala 4,6 milijona evrov. V Quadru je 154 postelj, posebnost najsodobnejšega študentskega doma v regiji pa je, da je v celoti hlajen in ogrevan z vodnimi črpalkami. Podobno je s prezračevanjem prostorov, saj se energijo odpadnega zraka prek izmenjevalnikov prenaša na svež vstopni zrak. Na strehi je predvidena še fotovoltaična elektrarna.

Večina sob v novem domu je dvoposteljnih, kot v vseh drugih javnih domovih, čeprav je povpraševanje po enoposteljnih sobah vse večje, je povedala Divjak Mirnikova. Cena bivanja se giblje od 61 do 130 evrov (subvencija države znaša 17 evrov), poleg številnih ugodnosti, kot sta brezplačen dostop do interneta in uporaba fitnesa, pa je v kleti vsakega doma celo poseben prostor za zabave.

V zasebnih študentskih domovih je skupno na voljo 598 postelj, od tega 450 v domu Tomi, 80 v Uni hotelu in 68 v Študentskih domovih Antona Martina Slomška. Bivanje brez subvencije stane v slednjem od 105 do 120 evrov, v Tomiju od 98 do 110 evrov in v Uni hotelu od 155 do 250 na osebo. Višina subvencije v zasebnih domovih je 34 evrov, za bivanje pri zasebnikih – takšnih ponudnikov sob in stanovanj je v Mariboru 170 – pa država primakne 40 evrov. Cene bivanja pri zasebnikih se gibljejo od sto evrov (plus stroški) navzgor.

Do začetka študijskega leta bo vseljiv tudi zasebni študentski dom v Smetanovi ulici v lasti Študentskega servisa Maribor (ŠSM), napoveduje direktor tega podjetja Marjan Krajnc. V njem bodo 203 postelje in vsaka soba bo imela svojo kopalnico. Za bivanje bo treba odšteti med 130 in 160 evri, država pa letos študentom bivanja ne bo subvencionirala, saj se ŠSM na razpis še ni mogel prijaviti.

Več o tem, kako je s subvencioniranim bivanjem študentov v Kopru in v Ljubljani, si preberite v Nedelu ali na naši spletni strani Delo.si ob 12. in 15. uri.