Maribor ne bo kot Neapelj

Odvoz odpadkov: Zaradi pritožbe na razpis ne morejo izbrati novega prevzemnika. Snaga obljublja: Težav z odvozom ne bo.

Objavljeno
31. december 2013 20.03
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Čeprav pogodba med Snago in Papir servisom, ki prevzema mešane komunalne odpadke, poteče konec leta, kdo bo novi prevzemnik pa zaradi zahtevka za revizijo postopka še vedno ni znano, v Snagi zagotavljajo, da težav z odvozom ne bo. Kot pravijo, so s Papir servisom podaljšali pogodbo.

Na razpisu za prevzem in obdelavo mešanih komunalnih odpadkov (tistih, iz črnih posod za smeti), ki ga je mariborska Snaga objavila julija, so med več prijavljenimi ponudniki kot najugodnejšega (spet) izbrali ljubljanski Papir servis. Vendar je drugi najugodnejši ponudnik, konzorcij Gorenje surovina – Kogal, zahteval revizijo postopka. Pritožbo so v Snagi prepoznali kot neutemeljeno, zadeva pa je od 18. decembra v odločanju na Državni revizijski komisiji.

Snaga je podaljšala pogodbo

Ker se pogodba s sedanjim partnerjem Papir servisom danes izteka, jo je Snaga podaljšana, dokler ne bodo na podlagi odločitve revizijske komisije določili novega prevzemnika. Zato na Snagi ne pričakujejo nobenih zapletov in bodo tudi z novim letom normalno praznili črne posode za smeti. Po gospodinjstvih v Mariboru in osmih okoliških občinah na leto zberejo približno 29.000 ton mešanih komunalnih odpadkov.

Snaga za prevzem in odlaganje odpadkov Papir servisu zdaj plačuje 109,50 evra za tono, kolikšna je okvirna vrednost novega razpisa, pa v Snagi niso povedali: »Do zaključka revizijskega postopka ne moremo dati informacij, ker bi tako lahko vplivali na postopek,« so odgovorili. A po naših neuradnih informacijah na Snagi pričakujejo nižjo ceno od sedanje.

Nova pogodba bo dveletna, saj načrtujejo, da bodo pozneje odpadke deloma obdelovali sami. Že pred kratkim so začeli postopek za gradnjo sortirnice, ki bi po napovedih izpred nekaj let že morala biti končana. Naložbo v sortirnico komunalnih odpadkov so pred leti ocenili na 14,5 milijona evrov. »Smo pred drugo stopnjo (od treh) javnega naročila,« so o gradnji sortirnice sporočili iz Snage.

Na prvi stopnji so usposobljenost priznali petim ponudnikom, ki jim bodo zdaj poslali dokumentacijo za drugo stopnjo razpisa, na kateri pričakujejo (idejne) rešitve s podatki za ekonomsko vrednotenje 20-letnega obratovanja. »Najboljšim trem bo dovoljeno sodelovanje še na tretji stopnji, za katero bo naročnik na osnovi konkurenčnega dialoga o oblikovanem idejnem osnutku dal zahtevo za pripravo končne ponudbe,« so povedali na Snagi.