Maribor ostal brez Unesca in denarja

Občina bo od podjetja, ki je pripravljalo vpis stare trte na seznam Unescove dediščine, morda zahtevala vrnitev denarja.

Objavljeno
02. september 2013 23.18
Stara trta, 2.9.2013, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor – Projekt vpisa stare trte na seznam Unescove dediščine se je očitno izjalovil. Z mariborske občine so podjetje Ostroga, ki so mu zaupali izvedbo kandidature, pozvali, naj jim do konca avgusta posredujejo podrobno poročilo o narejenih aktivnostih. Na občini nanj še čakajo, so sporočili.

Mestna občina Maribor (MOM) je pogodbo za pripravo dokumentacije in izvedbo postopkov za uvrstitev stare trte na Unescov seznam svetovne dediščine s podjetjem Ostrogo sklenila konec leta 2010. Vrednost pogodbe je znašala 58.800 evrov, v njej pa je v drugem členu natančno določeno, kaj vse mora narediti podjetje Ostroga. »Če bo MOM ugotovila hude kršitve pogodbe, bo izvedla oceno dejansko izvedenih del, za morebitno preplačilo dejansko izvedenih storitev pa bo zahtevala vrnitev sredstev,« je sporočila občinska predstavnica za odnose z javnostjo Taja Kordigel.

Ni v kategoriji niti naravne niti nesnovne dediščine

Pri postopkih, ki naj bi pripeljali do uvrstitve najstarejše trte na svetu med Unescovo dediščino, se je vseskozi zapletalo. Ostrogi je lani spodletelo pri poskusu, da bi mariborsko znamenitost spravili med Unescovo nesnovno dediščino; pogoj za začetek postopka je namreč vpis v nacionalni register žive kulturne dediščine, ki pa ga je Slovenski etnografski muzej zavrnil, ker da ne ustreza merilom za to. Pozneje so preverili, ali bi spadala na Unescov seznam svetovne dediščine po kriterijih naravne dediščine, a so v sektorju za ohranjanje narave znotraj ministrstva za kmetijstvo in okolje menili, da trta ne zadošča kriterijem za to.

Na slovenski nacionalni komisiji za Unesco in tudi na ministrstvu za kulturo so nam povedali, da se po tem predlagatelji vpisa niso več obrnili na njih z novo pobudo. »Po predhodnih opredelitvah je razvidno, da ni kriterijev za nominacijo niti v kategoriji naravne dediščine niti nesnovne dediščine,« so sporočili s kulturnega ministrstva.

Podjetje Ostroga še ni odgovorila

Kaj se dogaja s projektom, smo poskušali izvedeti na Ostrogi, vendar od direktorja in solastnika podjetja Saša Radovanoviča nismo prejeli odgovorov na poslana vprašanja. Po neuradnih informacijah tudi na MOM ne morejo priti v stik z njim. Vendar so lani pojasnili, da je Ostroga pripravila osnutek študije o fenomenu stare trte, med že izvedenimi aktivnostmi pa so takrat med drugim omenili še posvete z uradom za Unesco ter slovenskim in hrvaškim ministrstvom za kulturo. Po podpisu pogodbe z Ostrogo je sicer MOM temu podjetju za postopke vpisa stare trte na Unescov seznam leta 2011 nakazala 38.000 evrov.

Omenjena pogodba je bila po pojasnilih novega občinskega vodstva sklenjena s strani kabineta prejšnjega župana Franca Kanglerja. Ob tem je MOM v prejšnjih letih z Ostrogo, katere dejavnosti so založništvo, nepremičnine in turizem, sklenila še druge posle, od konca leta 2009 do konca leta 2012 v skupni vrednosti prek 170.000 evrov.