Mariborska nadškofija: Objekt na Vrbanski 30 ni del protokola

Trditve, da naj bi se mariborska škofija s podpisom protokola že odrekla vsemu premoženju, so po navedbah nadškofije brez vsakršne pravne podlage.

Objavljeno
11. januar 2007 14.09
Kmečka šola
Maribor - Objekt na Vrbanski 30 v Mariboru ni bil predmet Protokola o dokončni ureditvi premoženjsko pravnih zadev med mestom Maribor in vanj vključenimi občinami ter Rimskokatoliškim škofijstvom, saj ga ni med sedmimi skupinami premoženja, ki jih ta protokol našteva, je danes v izjavi za javnost pojasnilo vodstvo mariborske nadškofije. S tem so po njihovih besedah trditve, da naj bi se mariborska škofija s podpisom protokola že odrekla vsemu premoženju, brez vsakršne pravne podlage.

V Nadškofiji Maribor so se tako odzvali na po njihovem mnenju izkrivljeno poročanje medijev, med katerimi zlasti omenjajo časnik Dnevnik, kjer si napačno razlagajo omenjeni protokol, ki je bil podpisan leta 1986. Podpis tega protokola namreč po mnenju mariborske nadškofije ne predstavlja pravne ovire za uveljavljanje odškodnin iz naslova denacionalizacije.

Kot pojasnjujejo v nadškofiji, je leta 1991 sprejeti zakon o denacionalizaciji v celoti uredil obravnavano področje in zajel predhodne pravne akte iz časa SFRJ, kakršen je tudi ta protokol, ki se tičejo že izplačanih odškodnin.

Omenjeni zakon po njihovem mnenju jasno določa, da se že prejete odškodnine za podržavljeno premoženje ne upoštevajo, če ne presežejo 30 odstotkov njene vrednosti. Vrednost vseh odškodnin, ki jih obravnava protokol pa po zagotovilih nadškofije ne presega niti odstotka vrednosti njihovih podržavljenih nepremičnin.

Dnevnik je v sredo poročal, da sta takratni mariborski škof Franc Kramberger in predsednik izvršnega sveta tedanje mariborske mestne skupščine Vinko Lapuh 2. aprila 1986 podpisala pogodbo, s katero naj bi se mesto Maribor in vanj vključene občine rešile vseh obveznosti do Rimskokatoliškega škofijstva in Rimskokatoliških župnij v Mariboru iz naslova nacionaliziranih ali ekspropriiranih objektov in zemljišč.

Vlada je 27. decembra lani na dopisni seji sprejela sklep, s katerim se je s katoliško cerkvijo poravnala o odškodnini. Gre za zunajsodno poravnavo v višini 8,1 milijona evrov, s katero država Cerkvi izplačuje odškodnino, ker Nadškofija Maribor ni mogla uporabljati nacionaliziranih poslopij, v katerih je bila po drugi svetovni vojni kmetijska šola.