Mariborska opozicija preprečila sejo mestnega sveta

Opozicijski svetniki niso potrdili dnevnega reda, ker župan nanj ni želel uvrstiti predloga sprememb v Komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.

Objavljeno
12. november 2015 20.44
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor - Napetostim med županom Andrejem Fištravcem in opozicijo, ki ima v mestnem svetu šibko večino, se nadaljujejo. Tokrat je opozicija »minirala« sejo, saj ni želela potrditi dnevnega reda.

Zapletlo se je, ker se na dnevnem redu niso znašle spremembe v Komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, župan pa opozicijskega predloga nanj naknadno ni želel uvrstiti. Kopja se lomijo glede sestave komisije, v kateri župan še ima večino, vendar opozicija glede na nova razmerja moči v mestnem svetu zahteva prevetritev. Povedano drugače, v sedemčlanski komisiji zahteva večino.

Nekaj časa je celo vztrajala, da bi imela Fištravčeva lista v komisiji le dva člana, preostala mesta pa bi si stranke razdelile glede na zastopanost v mestnem svetu, kar bi pomenilo, da bi imela opozicija v komisiji krepko večino. Kasneje je predlog nekoliko omilila in pristala na kompromis, po katerem bi dobila opozicija štiri sedeže, koalicija pa tri.

Takšen predlog o spremenjeni sestavi komisije je bila opozicija pripravljen podpreti, a Fištravec predloga o razrešitvi dveh članov komisije ni želel uvrstiti na sejo, saj po poslovniku vsebine, ki se nanašajo na to komisijo, predlaga župan. Opozicija je zagrozila, da ne bo podprla dnevnega reda seje in napoved tudi uresničila. Ker brez potrjenega dnevnega reda seje ni možno opraviti, jo je Fištravec zaključil in dogajanje pospremil z besedami, da je to sicer legalno, vendar je opozicija pokazala, da ne deluje v korist mesta. Pogajanja o sestavi komisije se bodo nadaljevala prihodnji teden, zatem bo župan spet sklical sejo mestnega sveta.