Mariborska RTS zaposlenim danes izplačala preostanek aprilskih plač

Zaposleni na RTS dobili poplačano aprilsko plačo, rešitve družbe za zdaj še ni.

Objavljeno
28. oktober 2011 15.53
Posodobljeno
28. oktober 2011 16.08
M. Do., delo.si
M. Do., delo.si
Maribor - Čeprav je okoli 30 zaposlenih in honorarnih sodelavcev na mariborski regionalni televiziji RTS danes pričakovalo večje poplačilo od skupaj pet in pol dolgovanih plač, jim je bilo vodstvo hiše danes sposobno izplačati le po 300 evrov neto, s čimer so dobili dokončno poplačano aprilsko plačo. Usoda omenjene družbe je negotova, saj rešitve za zdaj ni, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kot je danes za STA povedal direktor družbe Tele 59 Stipe Jerič, so zaposlenim in honorarcem še vedno dolžni pet plač, za katere bi potrebovali okoli 300.000 evrov. Nekatere možnosti imajo po njegovih besedah "nastavljene", a predolgo trajajo dogovori z banko, s čimer bi lahko zaprli še eno plačo, ostale pa bi lahko poplačali preko drugih projektov, ki pa ta trenutek še niso zaključeni.

"Naš cilj je, da do 28. novembra pridemo kolikor se da na čisto. Želel bi si, da bi takrat bili dolžni le še oktobrsko plačo. Nenazadnje imamo prav takrat zaradi naših težav tudi razgovor na inšpektoratu za delo, zato si želimo to do takrat izpeljati," je dejal Jerič, ki pa ne ve, če jim bo to tudi uspelo, saj je po njegovem nadaljnji obstoj RTS zelo vprašljiv.

Po njegovih besedah še vedno peljejo pogovore s potencialnimi vlagatelji, ki prihajajo iz Avstrije in Rusije, vendar je vprašanje, če se bodo ti odvili dovolj hitro, da bi eni ali drugi kot novi strateški partnerji vstopili v vitalno podjetje, ali pa bodo prevzeli podjetje, ki ga bo potrebno znova oživljati. Kot je še zagotovil Jerič, se skupaj z lastniki močno borijo za sredstva, ki bi jim omogočila preživetje, a teh na trgu ni.

V vodstvu televizije se sicer zavedajo, da zaposlenim in honorarcem, ki sicer verjetno tudi zaradi sindikalne neorganiziranosti doslej niso odločneje zahtevali svojih pravic, ni lahko, Jerič pa zagotavlja, da imajo z njimi ves čas povsem odkrit dialog in so o razmerah v podjetju v celoti obveščeni.

Brez kakršnegakoli čim hitrejšega dogovora z morebitnimi vlagatelji ali druge rešitve lahko RTS po mnenju Jeriča zdrži največ do konca letošnjega leta, vprašanje pa je, če bodo tako dolgo lahko zdržali sodelavci televizije.

Podjetje Tele 59, ki oddaja program RTS, je bilo ustanovljeno leta 1992, tri leta pozneje pa je bil RTS eden od soustanoviteljev televizijskega programa POP TV, s katerim še danes sodeluje. Leta 2003 je RTS dobil status programa posebnega pomena, za kar od ministrstva za kulturo prejema letno subvencijo.