Mariborska univerzitetna knjižnica lepša in energetsko varčna

Knjižnica bo s prenovo dobila lepše prostore in boljše klimatske pogoje.

Objavljeno
28. oktober 2014 19.45
Posodobljeno
29. oktober 2014 05.00
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Po treh mesecih obnovitvenih del Univerzitetna knjižnica Maribor (UKM) danes odpira prenovljene prostore. Novo podobo so dobili prostori za uporabnike v 3. nadstropju, kjer je tudi velika čitalnica, del knjižničnih depojev in upravnih prostorov, ob tem pa so še energetsko sanirali zgradbo. Med drugim so toplotno izolirali podstrešje, namestili toplotno črpalko ter zamenjali okna v pritličju in 4. nadstropju z energetsko varčnejšimi.

»Uporabniki bodo s prenovo ob boljših bioklimatskih pogojih in energetsko učinkovitejši zgradbi pridobili tudi prijaznejši študijski prostor,« so sporočili iz UKM. V 3. nadstropju so namreč zamenjali tudi talne obloge, strope in razsvetljavo ter uredili prosti pristop. »Uporabnikom sta poslej na voljo še dodatni prostor za skupinsko delo ter glasbena in filmska čitalnica. Pomembna pridobitev je tudi dokončanje klimatizacije 3. nadstropja, zlasti študijskih sob,« pravijo v UKM.

Za našteta dela je mariborska univerza pridobila evropski denar ter sredstva ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v višini skoraj 770.000 evrov. Z izvedbo naložbe so pridobili tudi ustrezne pogoje za hranjenje arhivskega gradiva, je povedala ravnateljica UKM Zdenka Petermanec.