Mariborski anesteziologi opozarjajo na nevzdržne razmere

Andreja Možino opozarjajo na »vsakodnevno psihično maltretiranje ter prisiljevanje predstojnika v čim večjo izvedbo programov«.

Objavljeno
10. december 2015 15.07
mpi/konrad
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Maribor, Ljubljana − Mariborski anesteziologi v pismu zdravniški zbornici opozarjajo, da se razmere v UKC Maribor tudi po posredovanju pristojnih niso spremenile. Ogroženi so tako bolniki kot zdravniki, je na današnji izjavi zdravniških organizacij opozoril predsednik zdravniškega sindikata, sicer pa tudi sam anesteziolog Konrad Kuštrin.

Zdravniki so izpostavljeni groznim pritiskom, je opozoril Kuštrin. Mariborski anesteziologi v pismu predsednika zdravniške zbornice Andreja Možino opozarjajo na »vsakodnevno psihično maltretiranje ter prisiljevanje predstojnika v čim večjo izvedbo programov«. Specializanti še naprej delajo brez neposrednega nadzora specialista, predstojnik se največkrat ne odzove na njihove klice.

Kot pišejo, doslej niso prejeli nobene informacije o pomoči anesteziologov iz drugih ustanov, opozarjajo tudi, da je po razpisu dežurstev po en specialist razpisan v intenzivni terapiji in eden na anesteziji, »specializant, ki bi moral biti tak, da je usposobljen za samostojno delo, pa je brez potrebnih znanj in veščin ter opravljenega kolokvija«.

Kuštrin: Zdravniki bežijo iz Maribora

Možina v torek odhaja v UKC Maribor, »da zaščiti bolnike in zdravnike«. Povabil je tudi ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, ocenil pa je, da so bili vsi dosedanji sestanki in možni nadzori le »prelaganje papirja, ne pa reševanje problema«. Pismo specialistov anesteziologov in specializantov v UKC Maribor so namreč z zdravniške zbornice že posredovali tudi na ministrstvo za zdravje.

Glede dejstva, da kljub dogovorom pred tedni še vedno ni sodelovanja med ljubljanskim in mariborskim UKC oziroma ljubljanski anesteziologi še vedno ne morejo dežurati v Mariboru, je Možina danes dejal, da potrebe po dogovoru med institucijama sploh ni. »Zdravniki so povabljeni, da v Mariboru pomagajo v svojem prostem času. Prepričan sem, da bodo izkazali to pripravljenost. Zdravnik je svoboden poklic, ima svoj prosti čas in ne vidim potrebe po uradnem dogovarjanju med institucijama. Zdravnik potrebuje le soglasje delodajalca za delo drugje,« pravi Možina.

»Stanje se ne spreminja, vsak dan se dogaja enako, nobenemu od odgovornih pa ne pade na pamet, da bi prevzel odgovornost in s položaja odstopil ter komu drugemu prepustil, da reši zadeve. Tu se kaže velika potreba po standardih in normativih, ki bi dali približno oceno potreb po zdravnikih na najbolj kritičnih delovnih mestih. V Mariboru bi morali imeti 40 specialistov, pa jih imajo 17. Torej si lahko predstavljajte, pod kakšnim pritiskom delajo. Podobno se dogaja v mariborski porodnišnici ali na pediatričnem oddelku. Zdravniki iz Maribora bežijo,« je opozoril Kuštrin.