Mariborski gasilci grozijo s stavko

Direktor Janez Keček ne bo odstopil.

Objavljeno
07. oktober 2013 19.50
Požar Surovina Maribor
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Nezadovoljstvo gasilcev v Javnem zavodu za zaščitno in požarno reševanje (JZZPR) Maribor z direktorjem Janezom Kečkom se še ni poleglo. Sindikat bo med članstvom preveril, ali ima podporo za organizacijo stavke.

Zaposleni Kečka obtožujejo šikaniranja in mobinga, še zlasti pa se gasilcem zdi sporno število dni letnega dopusta. Po zakonu o uravnoteženju javnih financ (Zujf) lahko ima gasilec največ 35 dni dopusta, od tega do 15 dni glede na posebne pogoje dela, zato predsednik sindikata poklicnih gasilcev v JZZPR Maribor Aleksander Ogrizek opozarja na absurdno situacijo, ko imata enako število dni dopusta mlad gasilec in tisti, ki je tik pred upokojitvijo.

Ogrizek je člane izvršnega odbora sindikata prosil, naj zberejo podpise vseh članov (od 75 gasilcev jih je 60 članov sindikata), ali se strinjajo s stavko. Ker se morajo gasilci odzvati na nujne intervencije, bi ta potekala nekoliko drugače. Pravijo, da bi, denimo, odpadla izobraževanja in požarne straže na nogometnih tekmah.

Direktor JZZPR Janez Keček odgovarja, da trenutno stanje ni nezakonito in da pogajanja o številu dni dopusta potekajo le v Mariboru. Opozarja, da gasilci ne morejo imeti 50 dni dopusta, ker javnost tega ne bi sprejela. Da bi zapustil direktorski položaj, sicer Keček ne razmišlja več. Pred enim mesecem, ko je za očitke na njegov račun izvedela javnost in je za medije omenil možnost odstopa, je bil, kot pravi, v šoku in sploh ni razumel, za kaj gre. Zdaj vztraja, da razloga za to ne vidi, saj ne krši zakonodaje in ustvarja dobre pogoje za delo.