Mariborski občinski sindikalist vpil in dobil odpoved

Goran Rajić je menda tako prestrašil direktorja mestne uprave Marka Žulo, da mu je ta odpovedal delovno razmerje.

Objavljeno
10. september 2014 20.49
RAJIĆ Goran, 14.11.2013, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Maribor – Vplivni občinski sindikalist Goran Rajić si je prislužil izredno odpoved delovnega razmerja. Direktor mestne uprave Marko Žula je dejal, da je Rajić nanj vpil in se mu približal na zgolj nekaj centimetrov, zaradi česar je imel občutek, da ga bo udaril z glavo: »Zadeva me je pretresla.«

Žula pravi, da je 27. avgusta prejel klic občinske uslužbenke, češ da jo je Rajić že večkrat nadlegoval, kar jo je prestrašilo in spravilo v jok. Marko Žula je dejal, da se je odpravil do njene pisarne in videl, kako Rajić pred vrati kriči nanjo, zato jo je povabil v pisarno, sam pa je z Rajićem ostal pri tajnici, kjer je Rajić bes stresel nanj, trdi Žula. Celo pognal se je menda proti njemu in se ustavil le nekaj centimetrov pred njegovim obrazom: »Samodejno sem izrekle besede, ali me želi udariti.« Rajić ni odgovoril, pravi Žula, ga je pa žalil in na tajničino mizo vrgel kup aktov, ki jih je pobral in z njimi odšel šele po posredovanju varnostne službe.

Rajić prišel po pošto

Žula meni, da je Rajić zagrešil kaznivo dejanje z elementi grožnje in izredno odpoved delovnega razmerja vidi kot edino možnost za rešitev zapleta. Dejal je, da ne ve, zakaj je bil Rajić tega dne sploh na občini, pisarno ima v dislocirani enoti urada za šport. »Vsi očitki, vse, kar je letelo name, se ni navezovalo na šport,« pravi Žula. Domneva, da je Rajić po občini hodil zaradi sindikalnih opravkov.

Goran Rajić, ki se lahko zoper odpoved pritoži na službo vlade za kadrovska vprašanja, nam je včeraj povedal, da je v torek popoldan na pošti dvignil priporočeno pošiljko: »Nisem mogel verjeti, kaj berem,« je dejal. Očitke direktorja mestne uprave je zavrnil. »Nisem grozil ne Taji Kordigel (občinski predstavnici za stike z javnostjo, op. p.), ne Marku Žuli. Gre za povračilen ukrep,« je dejal Rajić in napovedal pritožbo. Sekretar območne organizacije ZSSS Podravja in Koroške Gregor Cerar, nam je povedal, da se je Rajić včeraj že oglasil v pravni službi na sindikatu. »Zagotovo jim ne bomo pustili tega,« je izredno odpoved komentiral Cerar. »To, kar so naredili, je velika neumnost.«

Proti Kanglerjevi hobotnici

Glavni občinski sindikalist Goran Rajić je znan zlasti kot borec proti kadrovski hobotnici prejšnjega župana Franca Kanglerja. Ko je vodenje občine prevzel Andrej Fištravec, je bil nekaj časa celo njegov svetovalec za sistemska in organizacijska vprašanja, vodenju sindikata pa se takrat kljub temu ni odrekel. A nedolgo po vstopu v Fištravčevo ekipo je sledil spor in Fištravec se je oktobra lani odkrižal Rajića. Ta se je vrnil na svoje prejšnje delovno mesto podsekretarja v urad za šport, kamor ga je leta 2008 kazensko premestil Franc Kangler, potem ko ga je razrešil s položaja vodje urada za družbene dejavnosti.

Rajić je v preteklosti veljal za precej vplivnega občinskega uradnika. Po sporu s sedanjim županom Fištravcem pa je bil večkrat zelo kritičen tudi do nekaterih kadrovskih potez sedanjega vodstva mariborske občine, zlasti do pogodbenega zaposlovanja novih zunanjih sodelavcev.