Mariborski obrtniki pomagali urediti zavetišče za brezdomce

V zavetišču za brezdomce, kjer trenutno biva 25 ljudi, so takšne pomoči zelo veseli.

Objavljeno
04. oktober 2013 16.33
sipic/Mnenja/Sobotna
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Maribor - V okviru praznovanja 40. obletnice Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor so se obrtniki in mali podjetniki iz Maribora ter širše okolice odločili, da izvedejo več dobrodelnih akcij. Danes so se odpravili v zavetišče za brezdomce, kjer bodo brezplačno uredili fasado, prenovili sanitarije, izvedli mizarska dela in brezdomce pogostili s kosilom.

Kot je povedal predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor Aleš Pulko, želijo kot združenje »gospodarstva, ki v Mariboru še živi,« ob svojemu jubileju pomagati okolici, v kateri delujejo.

»Projektov, ki bi potrebovali takšno ali podobno pomoč, je v Mariboru žal izjemno veliko. Takšnih akcij se bomo lotevali vsaj dvakrat na leto,« je pojasnil.

V zavetišču za brezdomce, kjer trenutno biva 25 ljudi, so takšne pomoči zelo veseli, saj sami nimajo sredstev oziroma znanja za takšna opravila.

»Veseli nas, da so se tudi v tej gospodarski krizi spomnili na nas in pokazali čut za najbolj ranljive skupine ljudi,« je za STA povedal vodja zavetišča Ljubomir Gagić.

»Socialne razmere v Mariboru so zelo težke«

Akcijo je pozdravil tudi direktor Centra za socialno delo Maribor Jožef Tivadar.

»Socialne razmere v Mariboru so zelo težke. Država ne daje več toliko denarja za delovanje raznih socialnih programov kot prejšnja leta, zato so vse takšne akcije za nas zelo dobrodošle, da lahko ti programi še naprej ustrezno delujejo,« je dejal.

Poleg ureditve zavetišča za brezdomce na Ruški cesti v Mariboru ter 40 brezplačnih obrokov za brezdomce bo zbornica letošnji jubilej obeležila še s podaritvijo 40 brezplačnih frizur za brezposelne, pleskanjem učilnic na dveh osnovnih šolah v Dupleku in zbiranjem humanitarnih prispevkov za več posameznikov in Društvo paraplegikov severne Štajerske.

V soboto pa bo na Trgu Leona Štuklja potekal Festival obrtnikov, na katerem se bodo predstavili obrtniki iz občin Maribor, Duplek, Rače - Fram, Starše, Hoče - Slivnica in Miklavž na Dravskem polju. Obiskovalcem bodo med drugim na voljo za popravila manjših kosov pohištva in čevljev. Za simbolično ceno bodo naprodaj tudi orodja in kovinski izdelki.