Mariborski plinovod brez kupca, občina brez denarja

Propadel je še drugi razpis, a v mariborski občini še niso obupali nad prodajo plinovodnega omrežja.

Objavljeno
08. november 2011 18.57
Posodobljeno
08. november 2011 19.06
Urban Červek, Miha Rubin, Maribor
Urban Červek, Miha Rubin, Maribor
Maribor – Kljub velikim pričakovanjem je na razpis za prodajo plinovodnega omrežja in pripadajoče koncesije v Mestni občini prispela le ena ponudba. Pa še ta, ki jo je poslala Energetika, ni vsebovala ključne postavke: kupnine. Občini tako ni uspelo zagotoviti denarja, ki ga nujno potrebuje za EPK in univerzijado.

Milica Simonič Steiner, direktorica mariborske mestne uprave, danes po odpiranju ponudb(e) ni mogla skriti razočaranja. »Taka ponudba je blamaža,« je ocenila edini prispeli dokument, ki ga je poslalo podjetje Energetika Maribor v 100-odstotni občinski lasti. S tem so v Energetiki občini diplomatsko sporočili, da ne nameravajo najeti kredita za potrebe občinske porabe. Po propadlem prvem razpisu, ko se za ponujeno ceno 42 milijonov evrov ni prijavil nihče, je namreč mestni svet »dovolil« Energetiki, da se na ponovljeni razpis prijavi. Tokrat je občina pričakovala 36 milijonov evrov.

Nakupa si ne 
morejo privoščiti

Danes direktor Energetike Alan Perc ni bil dosegljiv; mobilni telefon je imel izklopljen, v podjetju pa so povedali, da je do konca tedna na dopustu. Vendar je bilo iz njegovih pojasnil, ki jih je dal že pred kratkim, mogoče razumeti, da Energetika za tako velik znesek ne more kupiti plinovoda, kljub želji, da bi prevzela vse energetske posle v mestu. Podjetje je namreč lani imelo ob 45 milijonih evrov prihodkov slaba dva milijona dobička.

»Nadzorni svet je sprejel sklep, da se Energetika prijavi na razpis. O vsebini ponudbe ne morem govoriti, dokler se nadzorni svet ne bo sestal,« je povedala predsednica nadzornega sveta Energetike Maribor Zdenka Križanič. Dodala je, da za takšno ponudbo stoji nadzorni svet, zakaj v njej ni bilo navedene cene, ki jo je Energetika pripravljena plačati za omrežje s koncesijo, pa ni hotela komentirati. Ali ima direktor Perc še podporo nadzornega sveta?

Novo znižanje 
cene?

»O tem je zdaj preuranjeno govoriti. Če bi takoj, ko komu ni kaj po godu, zato zamenjali nekoga, potem bi bilo treba zamenjati pol Slovenije.« V nadzornem svetu Energetike je šest članov, od tega so štirje predstavniki mariborske občine in dva zaposlenih v podjetju.

Po oceni Milice Simonič Steiner dejstvo, da kljub izkazanemu zanimanju nihče od potencialnih kupcev ni oddal ponudbe, kaže na to, da ti špekulirajo glede cene. Občina kljub novemu neuspehu ne bo opustila namere o prodaji plinovoda, je povedala direktorica mestne uprave.

Zdaj bodo proučili ponudbo Energetike, nato pa se bodo odločili o novem razpisu. Ali bodo ceno še spustili? O tem še niso sprejeli odločitve, je odgovorila Milica Simonič Steiner.

Ker je prodaja plinovoda padla v vodo, je v proračunu občine Maribor zazijala velika luknja. Kupnina od prodaje je bila namreč predvidena med prihodki proračuna.

Direktor Plinarne Maribor Milan Curk, ki se je danes udeležil odpiranja, čeprav njegovo podjetje ni dalo ponudbe, je povedal, da še vedno vztrajajo pri stališču, da jim koncesija za distribucijo plina, ki jo občina prodaja skupaj z omrežjem, pripada vse do leta 2027, kar dokazujejo na sodišču. Curk opozarja, če bodo koncesijo izgubili, bi to lahko pomenilo propad podjetja s približno 80 zaposlenimi, saj glavnina njihovega poslovanja sloni prav na distribuciji plina.