Mariborski RTS lahko vsak trenutek ugasne

Težave regionalne televizije: zaposlenim za plače dolgujejo že okoli 300.000 evrov.

Objavljeno
03. november 2011 07.33
Posodobljeno
03. november 2011 07.41
Urban Červek, Maribor
Urban Červek, Maribor

Maribor – Usoda mariborske regionalne televizijske postaje RTS je vse bolj negotova. Zaposlenim in honorarnim sodelavcem podjetje Tele 59, ki oddaja program RTS, dolguje že pet plač in samo vprašanje časa je, kdaj bodo prenehali oddajati program. Vodstvo si je za iskanje rešitve vzelo še mesec dni časa.

Okoli 30 sodelavcev mariborske regionalne televizije RTS je v petek dobilo zgolj preostanek aprilske plače v znesku 300 evrov neto, čeprav je vodstvo napovedovalo, da jim bodo nakazali vsaj nekaj od zaostalih petih plač. Sodelavci, od katerih jih je 13 redno zaposlenih, drugi pa delajo po različnih pogodbah, o težavah svoje televizije javno nočejo govoriti. Izvedeli pa smo, da jih nekaj zaradi neizplačila plač včeraj ni prišlo na delo. Nekateri so na bolniških, nekateri na dopustih, večina pa si intenzivno išče drugo delo.

Odgovorna urednica Jana Ujčič je v pogovoru za Delo dejala, da so včeraj v službo prišli vsi, ki jih potrebujejo za nemoteno oddajanje programa. Res pa je, je povedala, da so nekateri doma ali pa delajo pri drugih projektih, s katerimi si prizadevajo najti novo zaposlitev. »Program nemoteno teče, saj nas ljudje še vedno podpirajo. Še sreča, da so ljudje toliko predani, da še hodijo v službo. Mi pa si vsak dan znova prizadevamo, da bi našli rešitev za plačilo tega, kar smo jim dolžni,« je dejala Jana Ujčič.

Vlagatelji bi morali pohiteti

Stipe Jerič
, direktor podjetja Tele 59, je bil včeraj v tujini, pred dnevi pa je povedal, da morajo rešitev najti do konca novembra, ko imajo zaradi težav razgovor na inšpektoratu za delo. Z bankami se pogajajo za posojilo, s katerim bi zaposlenim plačali vsaj še eno plačo, sicer pa se pogovarjajo s potencialnimi vlagatelji iz Avstrije in Rusije, ki bi s kapitalom vstopili v podjetje. A je negotovo, če bodo lahko dogovor sklenili dovolj hitro, da bo lahko televizija delovala brez prekinitve programa, je še povedal Jerič.

Brez čim hitrejšega dogovora z morebitnimi vlagatelji ali druge rešitve lahko RTS po mnenju Jeriča zdrži največ do konca letošnjega leta, vprašanje pa je, ali bodo tako dolgo lahko zdržali sodelavci televizije. Samo za zaostale plače zaposlenim bi potrebovali okoli 300.000 evrov.

Podjetju Tele 59, ki oddaja program RTS, se je lani močno zmanjšal promet, bilo ga je za 883.220 evrov, izguba pa je dosegla kar 1,2 milijona evrov. Še leta 2009 je imelo podjetje 1,6 milijona evrov dohodkov in le 18.400 evrov izgube. Lastnika Tele 59 sta zasebnik Lenko Vidmar s četrtinskim deležem in podjetje Komunikacija s tričetrtinskim deležem.

V zadnji ima večinski delež mariborska podjetnica in lobistka Nevena Tea Gorjup, medtem ko ima Janez Ujčič, ustanovitelj televizije in njen dolgoletni vodja, v lasti 19 odstotkov Komunikacije. Leta 1995 je bila RTS ena od soustanoviteljic televizijskega programa POP TV, s katerim RTS še vedno sodeluje, saj njihovi novinarji pripravljajo prispevke za informativne programe POP TV. Komentarja dogajanja na RTS včeraj iz POP TV niso poslali.