Mariborski Špasfest tokrat v krajši izvedbi

Letošnji Špasfest bo stal 30.000 evrov, organizator pa za festival ni dobil javnega denarja.

Objavljeno
29. avgust 2013 14.50
tre*SPAS FEST
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor - Festival Špasfest, ki ga z namenom oživiti mestno središče deveto leto pripravlja Gospodarsko interesno združenje (GIZ) Stari Maribor, je letos najkrajši doslej; trajal bo le dva dni - od jutri do sobote.
Kljub temu obiskovalcem na enajstih prizoriščih ponuja bogat program, zagotavlja Tatjana Mileta, direktorica GIZ Stari Maribor. Osrednja prireditev je petkov nastop tolkalne skupine Perkakšens na Grajskem trgu, v soboto pa bo na tem trgu nastopila skupina Balkan boys s trubaško glasbo s pridihom jazza.
Program festivala sicer predstavlja preplet gledališča in glasbe, rdeča nit pa ostajajo predstavitve srednjeveških dejavnosti (tržnice, povorke) ter starih obrti in običajev, ki bodo potekale na ulici med Trgom svobode in Grajskim trgom. Za otroke so na Trgu svobode postavili srednjeveški tabor s stojnico, vrtiljakom, topovi, šotori in tiskarno. Med novostmi je Mileta med drugim omenila delavnice in eksperimentalni kotiček Centra eksperimentov Maribor.
Proračun mariborskega Špasfesta letos znaša okrog 30.000 evrov, kar je le tretjina proračuna lanskega festivala, ki je trajal pet dni. Letos so namreč po besedah Milete ostali brez javnih sredstev in so program sestavili izključno na podlagi sponzorskih prispevkov.