Mariborski študentski dom ostaja prazen

Zaradi spora z bližnjo sosedo družba Kolokvij še ne more odpreti študentskega doma.

Objavljeno
01. oktober 2012 17.36
galun/studentski dom
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor - Zasebni študentski dom v Smetanovi ulici tudi ob začetku študijskega leta ostaja prazen. Po zapletu s služnostjo zdaj odprtje preprečuje spor zaradi požarnega izhoda, pravi Marjan Krajnc, prokurist družbe Kolokvij, ki je lastnica študentskega doma.

Marjan Krajnc pravi, da se zapleta zaradi zaznambe v zemljiški knjigi, ki jo je predlagala soseda, ki jo moti izhod na dvorišče, kar mora zdaj razrešiti sodišče. Prepričan je, da za to ni podlage, saj ne gre za neposredno sosedo študentskega doma. Pojasnjuje, da je izhod narejen zaradi požarne varnosti, in to na zemljišče, ki je v lasti Študentskega servisa Maribor, torej Kolokviju prijazne družbe, saj je Krajnc prokurist obeh: »To je zadnji dokument, ki manjka.«


Željko Vogrin, načelnik mariborske upravne enote, ki izdaja tudi uporabna dovoljenja, je povedal, da je družba Kolokvij pridobila služnost od mariborske univerze in njene lastnice države za stranska vrata, ki so obrnjena proti parkirišču v lasti univerze. Če bo objekt skladen s spremenjenim gradbenih dovoljenjem, težav s pridobitvijo uporabnega dovoljenja ne bo, poudarja Vogrin.


Dolga zgodovina novega doma


Zapleti okrog Krajnčevega študentskega doma, v katerem so 203 postelje, trajajo že dolgo. Študentski servis Maribor je podrtijo kupil leta 1999. Staro poslopje so podrli in brez gradbenega dovoljenja zgradili novo. Konec junija 2006 je inšpekcija odstranila strešno kupolo iz železa in stekla, saj je septembra 2005 mestni svet zgradbo umestil v prostorski načrt, a brez železne konstrukcije. Leta 2007 je investitor pridobil gradbeno dovoljenje, a je zabredel v finančne težave, povezane s pridobivanjem koncesije za polnjenje vode Juliane (tudi v tej družbi je Krajnc prokurist). Ko je Študentski servis Maribor pridobil sredstva za 4,7 milijona evrov vredno investicijo in začel graditi, pa je šel v stečaj izvajalec Gradbeno podjetje Ptuj. Krajnc je zato za dokončanje del ustanovil podjetje Kolokvij, ki je v lasti Vode Juliane.


Obnovili dom predviden za rušenje


Zaplete pa se lahko zaradi sosednje stavbe, kjer Krajnc prav tako načrtuje študentski dom z lastnim vhodom. Stavba na naslovu Smetanova ulica 22 se namreč dotika sosednjega študentskega doma in je, kot pravi Vogrin, predvidena za rušenje. Vendar jo je Študentski servis Maribor, kjer je Krajnc skoraj 47-odstotni lastnik, obnovil, in to brez gradbenega dovoljenja. »Zamenjali smo fasado, za kar ni potrebno gradbeno dovoljenje, je pa res, da smo zamenjali tudi okna, za kar bi menda potrebovali dovoljenje, kar pa nismo preverjali,« napako med vrsticami priznava Krajnc, ki pa zdaj pričakuje spremembe zazidalnega načrta. Alenka Hlupič, prokuristka podjetja Urbis, ki se ukvarja z izdelavo prostorske in urbanistične dokumentacije, je povedala, da so investitorju pomagali pri pripravi pobude za spremembo zazidalnega načrta, na odločitev občine pa še čakajo.