Mariborski svetniki proti kratkemu postopku

Rebalans proračuna bodo obravnavali v sredo, a le v prvem branju.

Objavljeno
01. oktober 2013 00.10
Andrej Fištravec, župan MOM, prihaja na srečanje s vstajniki, Maribor, 11.6.2013
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Mestni svet ni ne potrdil ne zavrnil predloga rebalansa letošnjega proračuna, saj o njem na včerajšnji seji sploh ni glasoval. Precej se je namreč zavlekla in jo bodo nadaljevali v sredo, ko bo na vrsti tudi rebalans, a le prvo branje.

Mestni svet namreč ni ugodil županu Andreju Fištravcu, ki je želel rebalans proračuna skozi svetniško sito spraviti po skrajšanem postopku. To pomeni, da bodo rebalans, ki predvideva za 103 milijone evrov izdatkov in prejemkov, svetniki v sredo najprej dodobra prerešetali ter ga z morebitnimi amandmaji dokončno potrdili šele na prihodnji seji, katere datum še ni znan.

Pritisk na mestne svetnik je sicer Fištravec – znano je, da je mestni svet zanj nelegitimen – že nekaj dni pred sejo začel izvajati kar na svojem facebook profilu. Nanje je apeliral z besedami, da upa, da bodo pokazali zrelost in odgovornost ter predlagane uskladitve podprli. Kot je zapisal, se z rebalansom med drugim za 11 odstotkov povečujejo sredstva za socialno varstvo, od tega za javno kuhinjo za 27 odstotkov, za prehrano dojenčkov iz socialno ogroženih družin za 21 odstotkov, za subvencioniranje stanarin materialno ogroženih za 15 odstotkov, medtem ko za skupnostne vrtove sredstev v proračunu doslej sploh ni bilo. Rebalans po županovih besedah predvideva tudi veliko povečanje sredstev za dvig zaposlovanja prek javnih del.

Nadalje je Fištravec na svetnike pritisnil z informacijo, da občina še ni poplačala dolgov do izvajalcev zimske službe za preteklo sezono, ker je to preprečeval februarja sprejeti proračun, stroški pa so bili zaradi ostre zime za kar 60 odstotkov višji od načrtovanih: »Ker je bil proračun takrat slabo pripravljen, moramo to reševati zdaj, ko se nam že bliža nova zimska sezona in bomo od teh izvajalcev spet pričakovali požrtvovalno delo.« Občina podjetju Nigrad dolguje 750.000 evrov.