Mariborski vstajniški sosvet še brez končne podobe

Vstajniški sosvet naj bi deloval kot posvetovalni organ župana in bo imel 45 članov.

Objavljeno
22. julij 2013 23.01
regent MOM
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Maribor - Člani nastajajočega vstajniškega sosveta v Mariboru so na današnjem drugem sestanku nadaljevali razpravo o poslovniku, ki določa obliko in načine delovanja tega posvetovalnega telesa župana. Končne odločitve o tem še niso sprejeli.

Ustanovitev vstajniškega sosveta je predvolilna obljuba župana Andreja Fištravca, ki je obljubil tesnejše sodelovanje z vstajniškimi skupinami in posamezniki, ki so odločeni aktivno sodelovati v preoblikovanju in razvoju mesta.

Vstajniški sosvet naj bi deloval kot posvetovalni organ župana in bo imel 45 članov. Med njimi bo predvidoma 27 predstavnikov vstajniških skupin, 18 mest pa bo na razpolago zainteresiranim posameznikom.

Večina prisotnih na današnjem sestanku se je strinjala, da bi se vstajniški sosvet moral sestajati enkrat mesečno, najbolje pred sejo mestnega sveta, da bi lahko izrekli svoje mnenje o predlogih, ki jih bodo sprejemali mestni svetniki. O tem, kako zavezujoči naj bodo njihovi sklepi za župana, pa bodo nadaljevali razpravo na prihodnjem srečanju.

Župan Fištravec se ni strinjal s predlogom, da bi sam predsedoval sosvetu. »Moja naloga je, da čim bolj poslušam,« je poudaril in predlagal, da se predsedujočega izvoli med člani sosveta. Tudi to vprašanje je ostalo odprto za naslednje srečanje.

Se je pa okoli trideset predstavnikov vstajniških gibanj, ki so se udeležili današnjega srečanja, strinjalo, da bi sosvet moral prenehati obstajati, če bodo na treh zaporednih srečanjih nesklepčni.

Vodstvo občine je prisotne na današnjem sestanku seznanilo tudi s predlogom rebalansa občinskega proračuna, ki ga bo mestni svet obravnaval konec septembra. Po besedah županovega svetovalca za sistemska in organizacijska vprašanja Gorana Rajića bo proračun tokrat prvič postavljen na realnih temeljih in bo zajemal 93 milijonov evrov prihodkov ter 106 milijonov evrov odhodkov.