Mariborsko onkologijo bo gradil slovenski gradbeni holding

Onkološki oddelek bodo predvidoma zgradili leta 2014, vendar bo treba zagotoviti še precej denarja za gradnjo.

Objavljeno
11. november 2011 09.40
Posodobljeno
11. november 2011 10.13
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor – Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) je potrdilo, da bo nov objekt za onkologijo in radioterapijo gradilo podjetje GH Holding (slovenski gradbeni holding) ali njegovi partnerji za malo manj kot 19,5 milijona evrov.

GH Holding, na razpisu se je edini potegoval za gradnjo objekta onkologije s podzemnim hodnikom, je pred dnevi že prejel sklep UKC Maribor, da je bil izbran za izvajalca gradnje. V naslednjih dneh bo tako podpisal pogodbo z UKC, potem pa bodo lahko začeli s pripravljalnimi deli.

Večja dela bo za GH Holding predvidoma opravil Granit iz Slovenske Bistrice. Načrtovani oddelek s približno 4600 kvadratnimi metri površin bodo postavili zahodno od kirurške stolpnice, kjer je zdaj parkirišče. »Upravna enota Maribor je že izdala gradbeno dovoljenje za gradnjo kleti objekta za onkologijo in radioterapijo, kjer bodo diagnostično-terapevtski prostori. Zato bomo z gradnjo objekta predvidoma pričeli še letos,« so povedali na upravi UKC Maribor.

Na razpis za dobavo, montažo in vzdrževanje opreme – gre za CT in RTG aparata, opremo za brahiterapijo, PET-CT aparat in dva linearna pospeševalnika – so oddali ponudbe Sanolabor, Gorenje GTI in Interexport. Odločitve do včeraj uradno še niso hoteli razkriti, ker še ni bila pravnomočna. A izvedeli smo, da so se v UKC odločili za Interexport in Gorenje GTI, od katerih je vsak pridobil po dva sklopa opreme. Več o tem bodo v UKC povedali šele v naslednjih dneh, čeprav zapletov ni pričakovati, saj so v Sanolaborju povedali, da ne bodo vložili pritožbe ali revizijskega zahtevka.

Kljub temu da se bo gradnja onkološkega oddelka v Mariboru začela že v kratkem, financiranje naložbe še ni dorečeno; samo izvedba gradbeno-obrtniških del bo po ponudbi GH Holdinga stala 19.485.000 evrov, v vodstvu UKC pa pojasnjujejo, da imajo za ta dela letos zagotovljenih 4.384.000 evrov in za drugo leto 2.368.000 evrov. V naslednjih letih – cilj je, da bi projekt uresničili do konca leta 2014 – bo tako treba zagotoviti še precej denarja za dokončanje gradnje in za medicinsko opremo.

Glede vrednosti naložbe, ki je sicer ena od prioritetnih v slovenskem zdravstvu, so se v prejšnjih letih pojavljale različne številke, po najnovejših pojasnilih uprave mariborskega UKC je celoten projekt ocenjen na približno 51 milijonov evrov.

Bodo našli strokovnjake?

V UKC Maribor, kjer zdaj izvajajo kirurško zdravljenje rakavih obolenj in kemoterapije, na leto obravnavajo približno 5000 rakavih bolnikov. V novem oddelku bodo lahko uvedli tudi radioterapijo (obsevanje) in s tem vzpostavili celovito onkološko oskrbo, za kar pa bodo morali najprej zaposliti ustrezne kadre.