Mariborsko SMC zapustilo 41 ustanovnih članov

Poudarjajo, da obstaja dvom, da so bili rezultati tajnih volitev nekorektni.

Objavljeno
03. oktober 2014 12.16
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Maribor - Mariborski lokalni odbor SMC je dva dni pred lokalnimi volitvami zapustilo 41 ustanovnih članov. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, pod katerega so podpisani Matija Sprogar, Matevž Grajfoner, Robert Šitum in Marjana Kreitner, so se za to odločili zaradi kršitev pravilnika in statuta stranke pri določanju liste kandidatov za volitve.

Zdaj že nekdanji člani stranke predsedstvu mestnega odbora, ki ga vodi Andrej Špenga, očitajo, da so si v nasprotju s statutom vzeli pravico za imenovanje liste kandidatov za mestne svetnike in kandidata za župana, to pa, da so storili brez vednosti vseh članov stranke, ki so aktivni v lokalnem odboru.

O kršitvah obvestili predsedstvo SMC

»S tem je bil kršen statut stranke SMC. Pri tem poudarjamo, da obstaja dvom, da so bili rezultati tajnih volitev nekorektni, ker ni bila omogočena glasovna pravica vsem članom SMC v Mestni občini Maribor,« so zapisali v izjavi za javnost.

Člani, ki so odstopili, so ob tem še dodali, da so o kršitvah obvestili tudi predsedstvo in izvršni odbor stranke, a odgovora na očitane nepravilnosti doslej niso dobili. Po njihovem celo obstaja sum, da je del tamkajšnjih poslancev stranke, predsedstvo in koordinator lokalnega odbora listo kandidatov imenoval izključno zaradi lastnih interesov in na osnovi prijateljskih, družinskih in ostalih razmerij.

Kandidat SMC za mariborskega župana je sicer Anton Kranjc, ki je tudi nosilec strankine liste kandidatov za mestni svet. Kot je danes povedal za STA, z izstopi ni bil seznanjen, lahko pa ti po njegovem škodijo njegovi kandidaturi. Sam zato ocenjuje, da gre za izrazito neprimeren čas. Meni tudi, da je to nekdo naredil s premislekom, saj zakaj bi sicer to počel le dva dni pred volitvami.

Na odgovore so dolgo čakali

»Zadnja dva tedna sploh nismo govorili o tem ali da bi kdorkoli omenil kakšen problem, saj smo bili vsi okupirani s predvolilno kampanjo. Tudi ko smo zaključevali listo kandidatov, posebnih protestov ni bilo, morda je bilo nekaj takih, ki so bili nezadovoljni, ker niso prišli na listo,« je dejal Kranjc. Slednji še meni, da so imeli očitno v stranki nekaj ljudi, ki skušajo vnesti nemir in razdreti delovanje stranke.

Robert Šitum je na pomisleke, zakaj so se za potezo odločili dva dni pred volitvami, za STA pojasnil, da je odločitev pač bila takšna, saj da so dolgo čakali na odgovore s strani vodstva stranke. »Očitno nismo bili vredni odgovora, zato smo se odločili tako,« je še dodal Šitum, ki zavrača očitke, da gre za užaljenost, ker se niso znašli na listi kandidatov.

»Začelo je prihajati do samoočiščenja stranke«

V centrali SMC se doslej niso odzvali, je pa vodja mariborskega mestnega odbora stranke Andrej Špenga za STA povedal, da doslej niso prejeli niti ene odstopne izjave. Kot je dodal, gre pri tistih, ki so se domnevno odločili za izstop, očitno za ljudi, ki so se v stranko včlanili s povsem drugimi nameni.

»Stranka je imela na začetku odprta vrata za vse ljudi z dobrimi nameni. Očitno pa so prišli tudi ljudje, ki tik pred volitvami medije obveščajo o odstopih z namenom škodovati stranki, ki je pridobila zaupanje ljudi. Ta poteza prinaša sporočilo, da želijo le škodovati in ne iskreno pomagati ljudem. Očitno so spoznali, da pri nas za njih ni prostora in je začelo prihajati do samoočiščenja stranke, «je dejal Špenga.

Ob tem je še ocenil, da so se nekateri v mestni svet želeli priti pre