Mariboru je zmanjkalo denarja

Mariborska občina je v resnih finančnih težavah; denarja ni ne za sofinanciranje vrtcev, ne za kulturo, ne za javna dela.

Objavljeno
05. december 2014 11.16
tre_obcinska stavba
Urban Červek, Miha Rubin, Robert Galun, Maribor
Urban Červek, Miha Rubin, Robert Galun, Maribor

Kot je danes dopoldne povedal novi direktor mestne uprave Damjan Lah, v Mariboru »ni več šale«. Odhodki mesta so v zadnjih letih vsako leto za 10 do 12 odstotkov presegli prihodke, sedaj pa je zmanjkalo možnosti za nadaljevanje takšne prakse.

Lah je napovedal nekatere ukrepe za izboljšanje finančne situacije, ki pa ljudem nikakor ne bodo všeč, je priznal, med njimi je tudi zaračunavanje vrtcev po ekonomski ceni, dvig komunalnih prispevkov in zaračunavanje odvajanja meteornih vod. Lah je napovedal tudi znižanje stroškov delovanja mestne uprave za do 50 odstotkov. So v nevarnosti, da jim zmanjka tudi za straniščni papir, je pojasnil.

V Mestu se ustavljajo tudi vse nove investicije, končali bodo le še tiste, ki so v teku. Župan Andrej Fištravec je povedal, da so ga slabo finančne razmere »delno presenetile«.

Kot je povedala Marjanca Karba, predsednica skupnosti vrtcev Maribor, so jim z občine že sporočili, da ne bodo več zagotavljali stroškov za delavce preko javnih del, prav tako ne bo denarja za investicijsko vlaganje. Medtem z informacijo, da naj bi zaračunavali vrtce po ekonomski ceni, uradno do včeraj niso bili seznanjeni. »To bi bila socialna bomba v Mariboru. Dejansko bi prišlo do izpisovanja otrok iz vrtcev,« meni Karba.

»To je totalni šok. Nimam besed, katastrofa, nepredstavljivo,« skoraj ni mogel priti do sape sekretar Zveze prijateljev mladine Maribor Božo Raušl. »Naši programi so močno odvisni od sodelovanja občine, čeprav ni edina, ki nekaj prispeva, pa daje temelje, da lahko programi tečejo.«