Marina Portorož vzburkala lucijske urbanistične sanje

Deljena mnenja krajanov, toda prevladuje, da stanovanja v ta del Lucije ne sodijo - Opozicija ponuja posnetek Bossmanovih obljub za ta del Lucije

Objavljeno
23. januar 2013 20.24
Marina Portoro in Lucija
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Lucija - V dvorani krajevne skupnosti Lucija je bilo v torek zvečer vroče. Krajani so razpravljali o prostorskem načrtu, težkem 100 milijonov evrov. Enotnega mnenja niso dosegli, so se pa začeli spraševati, kaj bi bilo dolgoročno dobro za njihov kraj in o tem, ali namerava Marina Portorož res investirati v tako velik posel.

Sebastjan Selan, direktor Marine Portorož, je hotel ovreči vsako senco dvoma o poštenih namerah podjetja, katerega večinski lastnik so Terme Čatež in menil, da zdaj še ni pravi čas za razpravo o finančnem potencialu, ki je skrit za predstavljenimi načrti. Piranska občinska uprava je 8. januarja razgrnila občinski podrobni načrt, ki ureja 5,5 hektarja veliko površino na območju lucijskega kartinga in zdravstvenega doma, kjer bi investitorji radi zgradili dva bloka (130 stanovanj), zdravstevni dom, lekarno, knjižnico, trgovino in 450 podzemnih parkirnih mest v vkopani garaži. Naložba v vse to bi znašala čez 40 milijonov evrov.

Marina Portorož bi v zameno za občinski del komunalno opremljenega zemljišča in za priložnost za gradnjo komercialno zanimivih stanovanj, občini zgradila prostore novega zdravstvenega doma in knjižnice (skupaj vredno 5 do 7 milijonov evrov). Seveda pa je OPPN, o katerem se je v torek zvečer v Luciji prepiralo in prepričevalo kakih 130 Lucijčanov in drugih občanov, šele prva tretjina vsaj 100 milijonov težkega projekta. Druga tretjina predvideva v bližini največjo termalno riviero v občini s hotelom (400 ležišč), 28 apartmajev in še eno garažo za 500 avtov. Tretji del pa skoraj podvojitev sedanje marine Portorož (75 do 200 privezov).

Skoraj vsi Lucijčani so soglašali, da je potrebno območje med marino in Trgovsko poslovnim centrom urediti, saj to občina obljublja že 30 let. Gradnji novih stanovanj nasprotujejo številni strokovnjaki, celo tisti v komisiji sveta krajevne skupnosti, ki je zadolžena za oceno teh prostorskih načrtov. Temeljne pripombe nasprotnikov OPPN so, da stanovanja ne sodijo v območje, ki je bilo dolgoročno namenjeno t..i. centralnim dejavnostim (rekreaciji, skupnim funkcijam, zabavi, poslovni dejavnosti, sproščanju...). Sporna je tudi višina objektov.

Nekateri so se v razpravi in po njej tudi skregali. Opazen je ostal primer dveh znanih zakoncev (obeh strokovnjakov s področja urbanizma), od katerih je en zagovarjal, drugi pa odločno nasprotoval predlaganemu OPPN. Slišali smo tudi pripombo, da Marina Portorož finančno ne zmore takšne naložbe in da bi s takim prostorskim načrtom bistveno dvignili ceno marini Portorož.

Piranski župan Peter Bossman je pozval ljudi k treznemu premisleku in zavedanju, da bo urejanje tega območja prineslo nove zaposlitve, nove razvojne možnosti kraja in predvsem bistveno boljše bivalno okolje. Toda njegovi nasprotniki mu niso ostali dolžni. Že takoj po javni obravnavi je po spletu zaokrožil posnetek z You Tubea, v katerem Peter Bossman v predvolilni kampaniji tik pred volitvami Lucijčanom obljublja, da bo poskrbel za to, da bo med marino in TPC zrastel arboretum, v katerem se bodo Lucijčani lahko družili. Javno razpravo bodo zaključili 6. februarja, Sebastjan Selan pa pričakuje, da bodo OPPN navkljub pripombam lahko sprejeli do poletja.