Mario Belovič, novi predsednik SNS, daje prednost boju proti prekarizaciji

Med prednostnimi nalogami tudi ohranitev in prenova kolektivnih novinarskih pogodb in boljši hišni sindikati.

Objavljeno
26. november 2015 19.45
SLOVENIJA LJUBLJANA 16.01.2012 TELEVIZIJA MEDIJI KAMERA FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Ljubljana - Skupščina Sindikata novinarjev Slovenije (SNS) je danes za novega predsednika sindikata s štiriletnim mandatom izvolila Maria Beloviča, za podpredsednico pa Alenko Potočnik. Belovič je po izvolitvi v izjavi za STA napovedal, da bo na prednostnem seznamu nalog novega vodstva tudi problematika prekarizacije novinarskega dela.

»Prekarizacija poklica postaja vse bolj sistemska in izpodriva redna delovna razmerja,« je opozoril Belovič. Pri tem je vlado in ministrstvo za delo v imenu SNS pozval k pripravi sistemskega zakona, ki bo naslovil vse oblike prekarnega dela. Sicer je med prednostne naloge uvrstil tudi ohranitev in prenovo sistema kolektivnih pogodb ter boljšo organizacij hišnih sindikatov.

Stanje v slovenskih medijih je po Belovičevi oceni »na splošno slabo, ponekod slabše kot drugje«. Poudaril je, da se časopisne hiše še naprej soočajo s kratkovidno in zgrešeno poslovno politiko, ki temelji skoraj izključno na rezanju stroškov. Tudi stanje na Radioteleviziji Slovenija je slabo, saj ni socialnega dialoga pri reševanju prekarnih zaposlitev, je dodal.

»Razmere v večini medijskih hiš so vse prej kot ugodne za kakovostno opravljanje novinarskega poklica. Predvsem v časopisnih medijih se nadaljuje finančna sanacija stanja, ki sta ga povzročila nestrateško lastništvo in izčrpavanje podjetij, ceno za to pa v veliki meri plačujejo zaposleni preko zniževanja plač in odpuščanj,« so sicer po skupščini sporočili iz SNS.

Vlaganje v kadre je po navedbah SNS povsem zastalo, prav tako druge potrebne investicije. »Prikrita delovna razmerja in prekarnost dela postajata splošni vzorec delovanja vse več lastnikov in njihovih poslovnih modelov, ki temeljijo na zgrešeni predpostavki, da bodo čim slabše plačani novinarji ustvarjali vse bolj kakovostne medijske vsebine,« so zapisali.

Novo vodstvo SNS je zato delodajalce pozvalo k socialnemu dialogu in partnerstu pri soočanju z nastalimi razmerami v medijskih hišah, vlado pa k sistemskemu odpravljanju prekarizacije novinarskega dela.

Skupščina SNS je sicer tudi izvolila nadzorni odbor v sestavi Branka Bezjak, Simeona Rogelj in Jasna Kontler Salomon ter nove člane komisije za vloge in pritožbe in statutarne komisije. Z novim vodstvom mandat prevzema tudi nova predstavnica sekcije samostojnih novinarjev v izvršnem odboru SNS Mojca Zabukovec.