Marko Filli ostaja generalni direktor RTVS

Člani programskega sveta so ga izvolili s petnajstimi glasovi. Za Natašo Pirc Musar so glasovali štirje.

Objavljeno
10. september 2014 18.45
Posodobljeno
10. september 2014 18.45
Ni. Č., Delo.si, STA, Mo. H., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, STA, Mo. H., notranja politika

Ljubljana - Programskemu svetu RTVS je na današnji seji vendarle uspelo izvoliti novega generalnega direktorja.

Na čelu zavoda tudi prihodnja štiri leta ostaja Marko Filli, ki se mu je prejšnji mandat iztekel že 25. maja, zaradi dolgotrajnih zapletov z imenovanjem pa je v vmesnem času opravljal funkcijo v. d. generalnega direktorja.

Po nadaljevanju postopka imenovanja, ki ga je omogočila odločitev višjega delovnega in socialnega sodišča, so imeli svetniki danes na razpolago le še en krog glasovanja. Izbirali so med Fillijem in nekdanjo informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar.

Za izvolitev je bilo treba zbrati vsaj 15 glasov - toliko jih je tudi zbral Filli, Pirc Musarjeva pa štiri.

Če tudi tokratni krog glasovanja ne bi prinesel novega generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS), bi zavod moral ponoviti razpis. Filli bo nov mandat nastopil takoj.

Programski svet je sicer ob prvem glasovanju 7. aprila za novo generalno direktorico zavoda izvolil Pirc Musarjevo. Ker se je pozneje izkazalo, da dva svetnika nista izpolnjevala pogojev za to funkcijo, ju je državni zbor razrešil. Programski svet RTVS je 23. maja na izredni seji ponovno glasoval o petih kandidatih, a nobeden od njih ni zbral dovolj glasov.

Pirc Musarjeva je skušala imenovanje na mesto generalne direktorice RTVS doseči s pomočjo sodišča. Programski svet je 18. julija sklenil, da na podlagi začasne odredbe delovnega in socialnega sodišča zamrzne vse aktivnosti v zvezi z imenovanjem in nastopom funkcije generalnega direktorja, in sicer za čas veljavnosti odredbe oziroma oz. pravnomočne odločitve sodišča.

Programski svet RTVS je nato 30. julija prejel sklep višjega delovnega in socialnega sodišča. Z njim je višje sodišče ugodilo pritožbi RTVS na začasno odredbo prvostopenjskega sodišča. S tem je višje sodišče odprlo vrata nadaljevanju postopka imenovanja generalnega direktorja zavoda. Prvostopenjsko sodišče pa je zavrglo tožbo, ki jo je vložila Pirc Musarjeva.