Markovec ne bo končan pred letom 2015

Dars v nov razpis Nedokončana trasa pred predorom – Odškodnine stanovalcem do poletja

Objavljeno
04. januar 2014 14.29
Mišič in predor Markovec
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Dars bo v prvih mesecih leta začel poravnavati škodo, ki je nastala na objektih med gradnjo predora Markovec. Marjan Ortar, predstavnik nadzornega inženirja DRI, pravi, da ne gre za večje poškodbe in da po zelo grobi oceni škoda ne bo presegla nekaj sto tisoč evrov. Stanovalec Claudio Babič nam je pokazal več kot pol centimetra široke razpoke na svoji hiši in povedal, da se zaradi njih bojijo, da bi se kaj porušilo.

Po prvih ocenah je škoda nastala na 50 do 60 stanovanjskih objektih, vendar so to le manjše poškodbe; popokane ploščice, omet, podporni zidovi ... Večjih konstrukcij poškodb ni bilo, razen v enem primeru, kar pa so predvideli že ob začetku del, je povedal Marjan Ortar. Črne napovedi, da se bo porušil del hriba in da bo treba zgraditi več deset nadomestnih hiš, se niso uresničile. Tudi zaradi uporabljene tehnologije rezanja, ki so jo zahtevali prebivalci Krajevne skupnosti (KS) Žusterna, ki so se že pred gradnjo predora ustanovili komisijo za nadzor.

Povrnitev škode v prvi polovici leta

Zaradi slabih izkušenj pri gradnji podobnih predorov v drugih delih Slovenije je komisija KS Žusterna dosegla, da ni ostalo le pri določilu v pogodbi o izvedbi del, da so za nastalo škodo dolžni poskrbeti izvajalci del. Ker so Koprčani vedeli, da se lahko z njimi zgodi marsikaj, so namreč vztrajali, da so pri sprejemanju državnega lokacijskega načrta za cesto in predor oktobra 2004 vanj vnesli določilo, ki obvezuje Dars, da prevzame obveznost do morebitnih oškodovancev, če izvajalci ne bi izpolnili svojih obveznosti in odpravili napak. Zaradi stečaja Alpine Bau je to določilo prišlo kot naročeno.

Dars je z izplačilom odškodnin zamujal, ker kar nekaj časa ni imel vse potrebne dokumentacije. Dokumente in posnetke izhodiščnega stanja ter poznejše meritve in spremembe na prizadetih hišah je imela družba Alpine Bau v stečaju in Dars je potreboval kar nekaj časa, da je prišel do dokumentacije. Neuradno smo izvedeli, da bo Dars takoj po novem letu z razpisom poiskal cenilca, ki bo predvidoma v dveh mesecih opravil cenitev škode na stavbah. »Da bodo oškodovanci dobili povrnjeno škodo najpozneje v prvi polovici leta 2014, smo dogovorjeni s predstavniki Darsa,« nam je včeraj povedal Boštjan Lovšin, predsednik komisije za nadzor gradnje predora.

Claudio Babič, ki živi nad predorom Markovec, pravi, da so mu razpoke precej načele stavbo. Vhodna vrata so za centimeter in pol narazen. »Ne vem, ali je moja hiša res najbolj na udaru, verjetno jih je še nekaj. Naša hiša je na sredini terena med obema tuneloma. Razpok je veliko, zato bi jo morali popravit čim prej,« je dejal Claudio Babič.

Dars ima denar zagotovljen

Denar ne bi smel biti problem, saj ima Dars zaradi bančne garancije za odpravo napak pri gradnji predora, zaradi desetodstotnega zadržanja plačil in neporavnanih plačil zadnjih treh mesecev na računu približno devet milijonov evrov, s katerimi bo moral plačati tudi dokončanje predora. Na razpis se je prijavilo sedem slovenskih gradbenih podjetij. Najdražji bi dela dokončali za več kot 1,6 milijona evrov, najugodnejšo ponudbo – 1,38 milijona evrov – pa so oddala tri podjetja: CVP Inženiring Ljubljana, Hipox in Grafist Koper. Odločitev o izbiri izvajalca bo Dars predvidoma sprejel še ta mesec.

Dars pa je že podpisal pogodbo z Map Trade iz Slovenske Bistrice, da za 836.000 evrov znova prepleska predor, nato pa bo treba vanj namestiti še elektro in strojno opremo. Kandidata za izvedbo del sta dva in čeprav so ponudbe odprli že 18. septembra lani, na Darsu uradno še niso povedali, koga so izbrali. Po neuradnih podatkih so to Iskra Sistemi, Riko, IMP, Javna razsvetljava in Traffic, ki so ponudili, da bodo v nekaj več kot sedmih mesecih dela naredili za 11,99 milijona evrov. Druga ponudnika, Tenzor Ptuj in GVO Ljubljana, po neuradnih podatkih nista izpolnjevala razpisnih pogojev.

Objaviti bo treba nov razpis

Nejasno pa ostaja, kdo bo dokončal traso na izhodih iz predora. Dela, ocenjena na od štiri do šest milijonov evrov, bi trajala približno pol leta, a Dars bo moral zaradi preseganja vrednosti naložbe (za cestno traso je bilo predvidenih 26,5 milijona evrov, do zdaj pa so porabili 34 milijonov evrov) objaviti nov razpis. Čeprav za to vedo že pol leta, odločitve še niso sprejeli. Zaradi novega razpisa je popolnoma jasno, da bodo tudi to poletje na cesti med Izolo in Koprom dolge kolone vozil, čeprav je predsednik uprave Darsa Matjaž Knez obljubil, da bo predor Markovec dokončan do letošnjega poletja.