Martin Krpan je z Blok!

Novo odkritje: Našli kraj, kjer je bil doma eden najbolj znanih slovenskih literarnih junakov.

Objavljeno
06. oktober 2012 19.44
iza košnja
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje
Velike Lašče - Na Trubarjevi domačiji so ob letošnji 125. obletnici smrti pisatelja Frana Levstika načeli pomembno vprašanje: čigav je Martin Krpan? Slavko Petrič je s sedmimi argumenti, ki jih je zbral v knjigi Boj za Krpanovo dediščino, popolnoma jasen: Martin Krpan ni Pivčan, ampak je Bločan!

Z argumenti, ki so preverjeni ne samo na starih zemljevidih in v knjigah, ampak tudi na terenu, je Slavko Petrič v petnajstih letih sestavil zgodbo o tem, kje je bil doma Martin Krpan. Fran Levstik je svoje najlepše in najbolj znano literarno delo objavil leta 1858, napisal pa ga je na Ilijevem kozolcu v Spodnjih Retjah, kjer kozolec še vedno stoji. V pripovedi navaja 14 krajev, od Trsta, Dunaja, Ljubljane, Vrhnike in Reke do skorajda neznanih, kot so Vrh pri Sv. Trojici, Golo in Mokrc. »Toda vsi kraji v resnici obstajajo, razen Vrha,« razlaga Slavko Petrič.

Zato se je upokojeni gozdar, ki je vso svojo delovno dobo načrtoval in gradil gozdne ceste ter zato še toliko bolj obvlada zemljevide in razmere na terenu, zakopal v raziskovanje. Po natančnem pregledovanju franciscejskih kart, izdanih leta 1823, je ugotovil, da je bila v Levstikovem času na območju Slovenije samo ena vas z imenom Sveta Trojica. Ta leži na severnem območju Bloške planote, v njeni bližini pa je vas Zavrh, ki je v resnici Levstikova vas Vrh, kjer je bil, tako pravi cesarju sam Krpan, doma: »Z Vrha od Svete Trojice.«

Podobno velja za Mokrc, nadaljuje Slavko Petrič s stavkom iz pripovedke, ko cesarica na Dunaju potem, ko je Martin Krpan rešil cesarstvo in je upravičen do nagrade, poskuša uveljaviti nemogoče pogoje. Martin Krpan se je držal »kakor da bi se za Mokrcem bliskalo, tako je streljal izpod srditega čela.« Še danes ljudje vedo, da bliskanje za Mokrcem pomeni dež in slabo vreme, pravi Franc Hiti, predsednik društva Prijateljev Martin Krpan, vendar tako govorijo še danes na Blokah, in ne na Pivškem, kjer napovedi neviht nad Mokrcem ne morejo videti zaradi vmesnih hribov. »Prav tako vasi Golo ni na Pivškem, ampak je na Blokah,« Slavko Petrič naniza še en argument, zakaj je Martin Krpan z Blok in ne s Pivškega.

A zgodba se s tem še ne konča, pravita sogovornika. Levstik je literarno delo, ki je v zgodovini slovenske književnosti začetnik slovenskega umetnega pripovedništva, napisal po pripovedovanju Močilarja, ki pa je zgodbo verjetno izvedel od nekoga z Blok. »Bločani so skorajda vsak dan hodili v Velike Lašče, tako da so lahko povedali tudi pripoved o silnem, močnem možu, ki je živel na Blokah,« pravi Franc Hiti. In morda bo kaj več pokazalo raziskovanje priimka Krpan, ki je še leta 1929 obstajal tudi na Blokah.