Martinčkanje sredi januarja

Danes so v Ljubljani izmerili rekordno visoko temperaturo. Agencija Republike Slovenije za okolje je ob 15. uri in 30 minut namerila 16 stopinj Celzija, kar je največ od leta 1901.

Objavljeno
12. januar 2007 21.09
Gostinski lokali na prisojni strani Ljubljanice so pijačo predčasno postregli na vrtovih
Ljubljana – Danes so v Ljubljani izmerili rekordno visoko temperaturo. Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) je ob 15. uri in 30 minut namerila 16 stopinj Celzija, kar je največ od leta 1901, ko so temperaturo začeli meriti vsak dan, je pojasnil Andrej Velkavrh iz državne prognostične službe pri ARSO. S temperaturno lovoriko se je do danes lahko pohvalil 29. januar 1988, ko so izmerili 14,8 stopinje.

Zaradi nenavadno toplega vremena so se v marsikaterem podjetju vključile klimatske naprave, pa tudi gostinski lokali na prisojni strani Ljubljanice so pijačo predčasno postregli na vrtovih (na fotografiji gneča pred priljubljenim lokalom na Cankarjevem nabrežju). ARSO na svoji spletni strani še sporoča, da so na osončenih legah v prvih januarskih dneh že opazili mačice, ki so iztresale cvetni prah, in da se leska od leta 1960 še ni začela prašiti tako zgodaj. »Zgodnji raztros peloda bo ljudem z alergijami lahko povzročil prve težave,« še opozarja agencija za okolje.