Masaža sredi sečoveljskih solin

Do lesene ploščadi bo mogoče priti z morja z ladjico ali po nasipu z električnimi buski.

Objavljeno
24. april 2013 21.46
Lepa Vida na solinah
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Na sečoveljskih solinah bodo 15. maja odprli nov turistični talaso center na prostem Lepa Vida. Ekipa ducata zaposlenih bo goste razvajala v bazenih ter z masažami in zdravilnimi kopelmi, novost pa so že predstavili na ruskem trgu.

Na opuščenem delu sicer aktivnega dela solin Piča na Leri so zgradili center dobrega počutja in ekološkega turizma, ki nadaljuje tradicijo portoroškega turizma. Benediktinci iz bližnjega samostana na Krogu so namreč že pred stoletji vedeli, da črno solinsko blato in gosta slanica z nasičenimi solmi organizmu dobro deneta. Zato so Soline, pridelava soli, hčerinska družba v stoodstotni lasti Telekoma, že pred leti zasnovale Lepo Vido.

Ob delujočih solinskih poljih so dogradili večji bazen z morsko vodo za kopanje in štiri manjše bazene za terapije s slanico, tri bazenčke za knajpanje s hladno in vročo morsko vodo, teraso za sončenje in ploščad za oblaganje z gostim črnim blatom. Center bi moral biti zgrajen pred skoraj letom dni, a so tehnični prevzem opravili pred nekaj dnevi.

Zdaj čakajo zadnja dovoljenja in odločbo ministrstva za zdravje o uporabi naravnih zdravilnih sredstev. Ekipa ducata zaposlenih (splošna zdravnica, medicinska sestra, reševalec iz vode, maserja, balneoterapevta, natakar, receptor ...) bo začela delati 15. maja.

Dostop po morju ali kopnem

Direktor Solin Klavdij Godnič pove, da so za naložbo porabili 1,5 milijona evrov, kar je polovico več od prvotnih načrtov. Zgradili so tudi kanalizacijo, vodovodno omrežje, ki ga bodo uporabljali tudi solinarji, pomolček, vodno pot iz Kanala Grande, po kateri bo možen dostop po morju, ter pot po nasipu ob Leri, po kateri bodo goste pripeljali z električnimi avtobusi.

»Center bo deloval pet mesecev na leto, od maja do konca septembra, ko je po statistiki v povprečju sto sončnih dni. Če bomo vsak sončni dan imeli sto gostov, bomo izpolnili načrt, da jih v eni sezoni postrežemo 10.000. Naenkrat bo lahko na tem območju največ 55 gostov, običajno za dve uri. Vstopnina v park z možnostjo ogleda muzejev ter samo za kopanje in sončenje v Lepi Vidi bo 18 evrov. Dodatne storitve bodo gosti doplačali, za blatne obloge denimo od 15 do 25 evrov, za masažo telesa evro na minuto,« je povedal Godnič. Pred kopeljo v slanici ali pred oblaganjem z blatom bo moral gost opraviti kratek zdravniški pregled. Na terasi bo tudi majhen bar z osvežilnimi napitki.

Zdravilno blato in slanica

Blato črne barve skrbno zbirajo, obdelujejo in spravljajo. Minerali v njem pomagajo proti bolečinam, pri revmatičnih boleznih gibalnega sistema, tudi pri kožnih in ginekoloških boleznih, krepijo splošno odpornost, uporablja se ga tudi za sprostitev in lepotilne namene, kožo mehčajo, gladijo in čistijo. Slanica je matična voda, ki ostane na dnu solinskih bazenov, po tem, ko solinarji poberejo morsko sol. Vsebuje veliko broma, joda, magnezija, deluje protibolečinsko, pomaga pri revmatičnih težavah, pri kožnih spremembah, luskavici, pospešuje krvni obtok in izločanje snovi iz telesa. Ponujali bodo tudi solni piling, ročne masaže in vodeno vadbo v bazenu z morsko vodo.

»Ob povprečnem obisku bi investicijo izplačali v desetih letih, amortizacija objektov pa je predvidena v 15. Najbolj smo zadovoljni, da smo veliko del opravili sami in da je poceni finančni vir zagotovil Telekom. Vztrajali smo, da vgradimo kar najbolj naravne materiale. Največ je sibirskega macesna, ki ga sol še dodatno krepi,« je dejal Godnič. »Zavedamo se, da bo to pomembna in ekskluzivna dodatna turistična ponudba v kraju in zato računamo na goste iz portoroških in drugih bližnjih hotelov. Novost smo za zdaj resneje predstavili samo na ruskem trgu, zanimanja je precej. Vsi obiskovalci doslej so nam peli hvalnice, še preden je produkt zaživel.«