Mate in Romšek odpovedala obisk v Haagu

Minister za notranje zadeve Mate in generalni direktor policije Romšek sta zaradi slabih vremenskih razmero odpovedala obisk sedeža evropskega policijskega urada Europola v Haagu.

Objavljeno
19. januar 2007 13.44
Dragutin Mate
Haag - Minister za notranje zadeve Dragutin Mate in generalni direktor policije Jože Romšek sta zaradi slabih vremenskih razmer odpovedala obisk sedež evropskega policijskega urada Europola v Haagu.

Minister Mate bo tako ob naslednji priložnosti predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja v prvi polovici leta 2008, med katerimi je tudi krepitev Europola. Krepitev obstoječih institucij za izboljšanje policijskega sodelovanja je namreč eden ključnih ciljev 18-mesečnega programa predsedujoče trojke, v kateri sodelujejo Nemčija, Portugalska in Slovenija.

Minister Mate in generalni direktor policije Romšek se nameravata sestati z direktorjem Europola Maxom-Petrom Ratzelom, ki jima bo predstavil organizacijo in delovanje urada, sicer pa se bodo pogovarjali predvsem o prihodnosti Europola oziroma njegovi "vlogi v sistemu skupne evropske varnostne arhitekture", so sporočili na notranjem ministrstvu.

V pogovorih o krepitvi vloge Europola bo poudarek na razširitvi njegovega mandata ter na nadaljnjem razvoju njegovega informacijskega sistema in pravnega okvira.

Minister Mate bo sicer v Haagu izpostavil še vlogo Slovenije pri zatiranju kriminalitete na območju Zahodnega Balkana, z generalnim direktorjem policije pa bosta obiskala tudi slovenski urad kontaktnih oficirjev pri Europolu, so sporočili z ministrstva.

Nemčija, Portugalska in Slovenija so v sklopu sodelovanja v predsedniški trojki med prednostnimi cilji svojega programa izpostavile tudi krepitev policijskega sodelovanja in boja proti terorizmu. Prvi korak pri uresničevanju teh prizadevanj je okrepitev obstoječih institucij, kot je Europol, poudarjajo v programu.

"Z Europolom nam je na primer v skupni akciji proti otroški pornografiji uspelo, da smo v dvanajstih članicah EU hkrati izvedli hišne preiskave in priprli več oseb, zato želimo, da je Europol v prihodnje odgovoren za boj proti vsem hujšim oblikam čezmejnega kriminala in da je učinkovita pomoč pri uničevanju terorističnih mrež," izhaja iz sporočila o temeljnih ciljih predsedujoče trojke, objavljenega na spletnih straneh notranjega ministrstva.