Mate na posvetu o nadzoru meja in migracij v EU

Glavne teme srečanja, ki ga bo gostil finski notranji minister Kari Rajamaeki, bodo upravljanje z mejami in njihov nadzor ter migracijska in azilna politika.

Objavljeno
28. januar 2007 09.27
Dragutin Mate
Helsinki - Minister za notranje zadeve Dragutin Mate bo od danes do torka na severu Finske, kjer se bo udeležil tridnevnega srečanja Prijatelji Laponske. Glavne teme srečanja, ki ga bo gostil finski notranji minister Kari Rajamaeki, bodo upravljanje z mejami in njihov nadzor ter migracijska in azilna politika. Po navedbah notranjega ministrstva si bodo udeleženci tudi ogledali center poveljstva obalne straže v Helsinkih ter skupni obveščevalni center policije, carine in mejne straže.

Med udeleženci srečanja bodo tudi podpredsednik Evropske komisije ter komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini, državni sekretar v nemškem notranjem ministrstvu Peter Altmaier ter direktor Europola Max-Peter Ratzel.

Frontex za upravljanje zunanjih meja

Strategija upravljanja z mejami je sestavni del zaključkov decembrskega zasedanja notranjih ministrov o integriranem upravljanju meja. Gre za pojem, ki so ga ministri določili že na neformalnem zasedanju notranjih ministrov septembra lani, njegovo osnovno načelo pa je, da upravljanje meja vključuje vse vrste groženj, povezanih z mejo. Na tem področju je bila pred tem že ustanovljena tudi Evropska agencija za upravljanje zunanjih meja (Frontex), sprejeta pa sta bila tudi dva zakonodajna akta, in sicer tako imenovani zakonik o schengenskih mejah ter uredba o obmejnem prometu.

Po zaključkih decembrskega vrha unije mora resnično celovit pristop do migracijske politike Evropske unije temeljiti na načelu solidarnosti med državami članicami, partnerstvu s tretjimi državami in zaščiti priseljencev. Pobuda nemškega predsedstva, ki temelji na teh zaključkih, prednostno obravnava preprečevanje nezakonitih migracij, ukrepe vračanja, nadzor zunanjih meja, sodelovanje s tretjimi državami ter tesnejše sodelovanje na področju azila.

Najkasneje do leta 2010 naj bi oblikovali enoten azilni postopek in enoten status oseb, ki jim je bil podeljen azil ali subsidiarna zaščita. Na ta način bi omogočili učinkovitejše preprečevanje zlorab azilnega sistema, zmanjšali nadaljnje gibanje prosilcev za azil med državami članicami unije in zagotovili visoko in enako stopnjo zaščite prosilcev znotraj EU.