Matič nameraval uničiti dokumentacijo Sove?

Zmaga Jelinčiča zanima, ali je res, da naj bi sin vodje Kontra obveščevalne službe nekdanje JLA v Sloveniji nameraval uničiti določeno arhivsko gradivo Sove.

Objavljeno
05. april 2007 20.11
Zmago Jelinčič
Ljubljana - Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič je danes na vlado naslovil pisno poslansko vprašanje, v katerem ga med drugim zanima, ali drži informacija, da naj bi bil Dragan Matič, sin vodje Kontra obveščevalne službe nekdanje JLA v Sloveniji, v prejšnjem mandatu vlade predviden za direktorja Arhiva RS. In sicer z namenom, da naj bi arhivsko gradivo Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) prenesel na arhiv, ga tam pregledal in uničil določeno dokumentacijo, je zapisal Jelinčič.

Zanima ga tudi, ali je res, da Matič ni bil imenovan na mesto direktorja Arhiva RS zato, ker Sova ni predala svojega arhivskega materiala arhivu, temveč ga je zadržala. Vlado sprašuje še, ali drži informacija, da naj bi bil Matič povezan z nekdanjo Službo državne varnost oziroma z omenjeno Kontra obveščevalno službo.

Če bo vlada potrdila resničnost navedb, pa Jelinčiča še zanima, ali vlada ocenjuje, da je Matič primeren človek za opravljanje sedanje funkcije na ministrstvu za kulturo, in sicer predvsem z vidika zlorabe informacij, do katerih prihaja na svojem delovnem mestu.